Zapiekanka po wiejsku

Zapiekanka po wiejsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    40 dag
  • ziemniaki

    6 sztuk
  • por

    1 sztuka
  • masło

    2 łyżki
  • olej ryżowy

    2 łyżki
  • przyprawa gyros

    1 łyżeczka
  • przyprawa do ziemniaków

    szczypta
  • sól do smaku

  • sos

  • śmietana 18 proc

    200 g
  • majonez tradycyjny

    3 łyżki
  • czosnek

    5-6 ząbków
  • Szczypiorek cienki

  • papryka zielona

    1 sztuka
  • boczek

    10 plastry
  • ser gouda

    5 plastrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka po wiejsku foto
Ziemniaki oskrobać i ugotować na półmiękko w osolonej wodzie.Odcedzić i przestudzić. Por i paprykę oczyścić umyć paprykę pokroić w paseczki a por w krążki.mięso umyć pokroić w paseczki oprószyć przypraw do gyrosa boczek gotowany również pokroić na paseczki. Na patelni rozgrzać olej przesmażyć boczek włożyć mięso i dusić pod przykryciem około 15 minut,w trakcie duszenia wrzucić do mięsa pokrojony por z papryką doprawić do smaku solą i pieprzem mielonym
Krok 2 - Zapiekanka po wiejsku foto
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem ułożyć mięso z warzywami ułożyć plasterki żółtego sera,przykryć zapiekankę ziemniakami pokrojonymi w grube plastry tak aby zachodziły na siebie.Posypać szczyptą przyprawy do ziemniaków.Wstawić zapiekankę do piekarnika na 15 minut nagrzanego do 180*c. w tym czasie przygotować sos:śmietankę połączyć z majonezem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem,po 15 minutach zapiekankę wyjąć zalać sosem i znów zapiekać 25 minut.
Krok 3 - Zapiekanka po wiejsku foto
Po wyjęciu posypać szczypiorkiem posiekanym i podawać.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

[email protected]

04.10.2016 19:31
niby proste a pyszne

Ada-Gaba

19.09.2016 22:08
apetyczna zapiekanka

Megi

21.10.2014 08:45
smaczna zapiekanka

BernadettaP

02.05.2014 08:38
Prosta, a bardzo smaczna, tylko ja poproszę bez papryki :)

plocia

09.03.2014 13:28
Na obiadek w tygodniu w sam raz.

Poison1988

30.01.2014 19:58
na sam widok cieknie ślinka - pycha!

Ewelina301

30.01.2014 19:30
ukojenie na sobotni obiad

eMMe

30.01.2014 14:07
Super na obiad:)

Olga_SK

30.01.2014 11:25
Moje smaki :D

dwa pokoje z kuchnią

30.01.2014 11:06
wow! wszystko co lubię na jednym półmisku:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat