Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka po bolońsku pod beszamelem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 g
przyprawa do dań po bolońsku 1 opakowanie
cebula
makaron świderki
olej
ser żółty starty
sól

sos beszamelowy

mleko 2 szklanki
mąka pszenna 3 pełne łyżki
margaryna 50 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka po bolońsku pod beszamelem

1.Mięso zmielić. Na oleju przysmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę, gdy się zrumieni- dodać mięso i smażyć około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie rozrobić w szklance zimnej wody zawartość przyprawy bolońskiej i wlać do mięsa. Wymieszać i smażyć razem około 5 minut.
2.Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem. Następnie przygotować sos beszamelowy.
3.Sos: masło rozpuścić w rondelku na niewielkim ogniu, aby nie przypalić. Dodać mąkę i mieszać energicznie, aby nie było grudek. Następnie powoli dolewać zimne mleko , cały czas mieszając, aż do czasu zgęstnienia sosu. Przyprawić solą i pieprzem.
4.W naczyniu żaroodpornym ułożyć: na dnie połowę makaronu, następnie mięso i drugą część makaronu. Zapiekankę obficie polać sosem beszamelowym i zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Następnie wierzch posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 15.01.2016 08:28
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak