Zapiekanka po bolońsku

Zapiekanka po bolońsku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 500 dag makaronu

  • 3 cebule

  • 3 marchewki

  • przyprawa uniwersalna Kucharek

  • sól

  • pieprz

  • słoiczek koncentratu pomidorowego

  • 3 łyzki śmietany

  • ser żółty

    15 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.Na patelni podsmażyć wędlinę pokrojoną w kostkę, dodać cebulę poszatkowaną w piórka oraz marchew startą na średnich oczkach.Warzywa podsmażyć do miękkości,dodać przyprawy i dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, układać warstwami:makaron-farsz-makaron aż do skończenia składników, ostatnią warstwę ma stanowić makaron.
W kubeczku wymieszać 3 łyżki śmietany z 2 łyżeczkami koncentratu pomidorowego, polać zapiekankę.Wstawić do piekarnika na 20 min i zapiekać w temp 200C. Pod koniec wyjąć z piekarnika, posypać startym, żółtym serem i włożyć ponownie na ok 5 min. aż ser się roztopi. SMACZNEGO :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kate131 06.11.2011 07:43
dobra
sylwia / sytofala 28.09.2011 17:42
jutro spróbuję :)
Karolina96 17.08.2010 21:55
Witam! Wypróbowałam i jest po prostu wyśmienita. Polecam wszystkim ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat