Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

seler korzeniowy gotowany 4 plastry
cebula 1
makaron spaghetti 200 g
Kucharek przyprawa uniwersalna
masło 50 g
sos
masło 1 łyżka
mąka pszenna 2 łyżki
mleko 200 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
ser żółty 100 g
opieńki 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem

Kroki postępowania

1
Duży seler obieramy ze skóry i kroimy w o,5 cm plastry.
Krok 1 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
2
Do garnka wrzucamy kostkę grzybową i wlewamy wode.
Krok 2 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
3
Wkładamy seler i gotujemy do momentu aż będzie półmiękki.
Krok 3 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
4
Po ugotowaniu wyciągamy łyżką cedzakową na druszlak, studzimy.
Krok 4 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
5
Grzyby - opieńki oczyszczamy z traw i liści i myjemy. Następnie odcinamy ogonki.
Krok 5 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
6
Kapelusze kroimy w paski.
Krok 6 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
7
Cebule kroimy w pióra lub kostkę i przesmażamy na maśle.
Krok 7 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
8
Dodajemy do cebuli grzyby i smażymy do miękkości. Doprawiamy Kucharkiem i pieprzem.
Krok 8 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
9
Makaron speghetti wkładamy do posolonego wrzątku i gotujemy al dente.
Krok 9 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
10
Po ugotowaniu przelewamy wodą i odcedzamy na druszlaku.
Krok 10 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
11
Małą lazanierę smarujemy masłem.
Krok 11 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
12
Układamy 2 plastry selera.
Krok 12 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
13
Posypujemy Przyprawą do sałatek Prymat.
Krok 13 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
14
Wykładamy na seler połowe ugotowanego makaronu.
Krok 14 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
15
Następnie wszystkie grzyby ,dokładnie przykrywajac makaron.
Krok 15 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
16
Znowy wykładamy makaron.
Krok 16 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
17
I przykrywamy wszystkie warstwy selerem
Krok 17 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
18
SOS:
Rozpuszczamy łyżke masła .
Krok 18 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
19
Dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Dolewamy mleko.
Krok 19 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
20
Gotujemy chwile aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 20 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
21
Zalewamy zawartość lazaniery sosem , odsuwając delikatnie plastry selera tak by sos mógł wpłynąć do wewnątrz zapiekanki.
Krok 21 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
22
Na wierzchu układamy plastry sera.
Posypujemy po wierzchu przyprawa do sałatek Prymat.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekamy 40 minut.
Krok 22 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
23
Kroimy na porcje i podajemy jeszcze gorące. Można powtórnie odgrzewać .
Krok 23 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 20.10.2012 09:49
a ja lubię gotowane warzywka,przepis bardzo mi sie podoba
Iwusia 18.10.2012 23:16
coś wspaniałego
Katarzyna/kate1980 18.10.2012 22:22
już czuję ten zapach :)
edyta44 18.10.2012 19:23
super
IZABELA29 18.10.2012 08:32
Habibi Cuisine Ci nasi faceci nie wiedzą co tracą ....
anemon 18.10.2012 08:03
Ależ u Ciebie zapachniało lasem i przybami, gdybym tylko miała opieńki chętnie sprawdziłabym jak smakuje Twoja zapiekanka.
olkaaa 18.10.2012 07:38
rewelacyjny przepis
Zdzisław 17.10.2012 20:25
pysznie,zdrowo
Habibi 17.10.2012 20:14
Iza, dokładnie tak samo jest u nas - to ja jestem od wyjadania ''chwastów'', zwłaszcza z rosołu ;) Mój mężuś jedynie marchewką gotowaną nie gardzi - dlatego mój rosół jest zwykle za słodki od nadmiaru marchewki ;) za to surowe warzywa w surówkach zjada bez problemu. A syn ma 20 lat i czym jest starszy, tym więcej składników NIE lubi ;)
adelajda 17.10.2012 20:14
super przepis !
IZABELA29 17.10.2012 19:51
uwielbiam gotowane warzywka ale problem z resztą rodzinki ,ale jak mój mąż zjadł i nie marudził czyli jadalne
IZABELA29 17.10.2012 19:50
uwielbiam gotowane warzywka ale problem z resztą rodzinki ,ale jak mój mąż zjadł i nie marudził czyli jadalne
Joannasz3190 17.10.2012 19:34
Warto wypróbować :)
anja3107 17.10.2012 19:21
ale ekstra przepis. Gratuluję pomysłu!!!
IZABELA29 17.10.2012 19:15
Robiąc tą zapiekankę miałam obawy czy rodzinka zje gotowanego selera ,zawsze ja go jadam. Moje obawy były niesłuszne ,zjedli....
Agnieszka91 17.10.2012 19:14
pycha
Agnieszka91 17.10.2012 19:14
pycha
Miki 17.10.2012 19:04
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak