Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • seler korzeniowy gotowany

    4 plastry
  • cebula

    1
  • makaron spaghetti

    200 g
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

  • masło

    50 g
  • sos

  • masło

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mleko

    200 ml
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • ser żółty

    100 g
  • opieńki

    500 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
Duży seler obieramy ze skóry i kroimy w o,5 cm plastry.
Krok 2 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
Do garnka wrzucamy kostkę grzybową i wlewamy wode.
Krok 3 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
Wkładamy seler i gotujemy do momentu aż będzie półmiękki.
Krok 4 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
Po ugotowaniu wyciągamy łyżką cedzakową na druszlak, studzimy.
Krok 5 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
Grzyby - opieńki oczyszczamy z traw i liści i myjemy. Następnie odcinamy ogonki.
Krok 6 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
Kapelusze kroimy w paski.
Krok 7 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
Cebule kroimy w pióra lub kostkę i przesmażamy na maśle.
Krok 8 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
Dodajemy do cebuli grzyby i smażymy do miękkości. Doprawiamy Kucharkiem i pieprzem.
Krok 9 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
Makaron speghetti wkładamy do posolonego wrzątku i gotujemy al dente.
Krok 10 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
Po ugotowaniu przelewamy wodą i odcedzamy na druszlaku.
Krok 11 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
Małą lazanierę smarujemy masłem.
Krok 12 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
Układamy 2 plastry selera.
Krok 13 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
Posypujemy Przyprawą do sałatek Prymat.
Krok 14 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
Wykładamy na seler połowe ugotowanego makaronu.
Krok 15 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
Następnie wszystkie grzyby ,dokładnie przykrywajac makaron.
Krok 16 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
Znowy wykładamy makaron.
Krok 17 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
I przykrywamy wszystkie warstwy selerem
Krok 18 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
SOS:
Rozpuszczamy łyżke masła .
Krok 19 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
Dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Dolewamy mleko.
Krok 20 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
Gotujemy chwile aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 21 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
Zalewamy zawartość lazaniery sosem , odsuwając delikatnie plastry selera tak by sos mógł wpłynąć do wewnątrz zapiekanki.
Krok 22 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
Na wierzchu układamy plastry sera.
Posypujemy po wierzchu przyprawa do sałatek Prymat.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekamy 40 minut.
Krok 23 - Zapiekanka pachnąca lasem z makaronem i selerem foto
Kroimy na porcje i podajemy jeszcze gorące. Można powtórnie odgrzewać .

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
romanrafal 20.10.2012 09:49
a ja lubię gotowane warzywka,przepis bardzo mi sie podoba
Iwusia 18.10.2012 23:16
coś wspaniałego
Katarzyna/kate1980 18.10.2012 22:22
już czuję ten zapach :)
edyta44 18.10.2012 19:23
super
IZABELA29 18.10.2012 08:32
Habibi Cuisine Ci nasi faceci nie wiedzą co tracą ....
anemon 18.10.2012 08:03
Ależ u Ciebie zapachniało lasem i przybami, gdybym tylko miała opieńki chętnie sprawdziłabym jak smakuje Twoja zapiekanka.
olkaaa 18.10.2012 07:38
rewelacyjny przepis
Zdzisław 17.10.2012 20:25
pysznie,zdrowo
Habibi 17.10.2012 20:14
Iza, dokładnie tak samo jest u nas - to ja jestem od wyjadania ''chwastów'', zwłaszcza z rosołu ;) Mój mężuś jedynie marchewką gotowaną nie gardzi - dlatego mój rosół jest zwykle za słodki od nadmiaru marchewki ;) za to surowe warzywa w surówkach zjada bez problemu. A syn ma 20 lat i czym jest starszy, tym więcej składników NIE lubi ;)
adelajda 17.10.2012 20:14
super przepis !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat