Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

naleśniki

  • mąka pszenna

    25 dag
  • mleko

    250 ml
  • woda

    50 ml
  • jajko

    1 szt
  • olej

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

szpinak

  • szpinak świeży

    30 dag
  • cebula

    1 szt
  • ząbek czosnku

    3 szt
  • ser żółty

    5 dag
  • gałka muszkatołowa mielona

    1/4 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • masło

    2 łyżki

sos beszamelowy

  • masło

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • mleko

    250 ml
  • serek topiony

    10 dag
  • gałka muszkatołowa mielona

    1/4 łyżeczki
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku

do posypania

  • parmezan starty

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem foto
Szpinak opłukać, zblanszować i odlać wodę przez sito.Na patelni roztopić masło, podsmażyć lekko pokrojoną drobno cebulę i wyciśnięty czosnek. Dodać szpinak i razem chwilę podsmażyć. Do ciepłego szpinaku dodać starty ostry żółty ser i razem wymieszać.
Krok 2 - Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem foto
Zmiksować podane składniki na ciasto naleśnikowe i usmażyć naleśniki
Krok 3 - Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem foto
Formę do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć jeden naleśnik, posmarować przygotowanym szpinakiem
Krok 4 - Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem foto
Na warstwę szpinakową ułożyć kolejny naleśnik i znowu warstwę szpinaku. Układać tak aż do wykorzystania produktów. Na wierzchu powinien być naleśnik
Krok 5 - Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem foto
Przygotować sos beszamelowy. Roztopić masło na patelni, dodać mąkę i zagotować. Dolewać powoli mleko i energicznie mieszać. Dodać przyprawy i serek topiony i wymieszać. Wyłożyć na przygotowane naleśniki. Posypać tartym parmezanem
Krok 6 - Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem foto
Formę z zapiekanką włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Zapiec przez około 15 minut

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paniusiaewa 19.09.2016 14:42
Fajny pomysł na inne naleśniki.
Ela15 18.06.2016 07:02
na pewno pysznie smakuje
matesko 30.05.2016 12:06
bardzo ciekawy przepis
Urszula Świeca 27.05.2016 20:37
Pyszna zapiekanka.))
cukiereczek 27.05.2016 20:27
dla miłośników szpinaku rewelacja
adelajda 27.05.2016 15:35
Super przepis
gusia1000 27.05.2016 13:41
Fajne jedzenie.
Madzai 27.05.2016 11:09
Wygląda pysznie :)
Ania321 27.05.2016 11:05
Ciekawy przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat