Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka naleśnikowa z mięsem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone ok. 40dag
papryka czerwona
przyprawy
naleśniki
sos beszamelowy
kukurydza w puszce
groszek konserwowy
marchewka mrożona
przecier pomidorowy
czosnek

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka naleśnikowa z mięsem

Kroki postępowania

1
Usmażyć ok. 10 naleśników. Dla ułatwienia można je przygotować poprzedniego dnia.
Krok 1 - Zapiekanka naleśnikowa z mięsem foto
2
Mięso mielone (najlepiej zmielona w domu karkówka) podsmażyć na oleju z posiekaną czerwoną cebulą, 2 ząbkami czosnku. Do usmażonego dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną, a po chwili kukurydzę i groszek konserwowy (po pół puszki). Całość zamieszać i dusić na średnim ogniu. Na koniec dorzucić kilka mrożonych mini marchewek.
Krok 2 - Zapiekanka naleśnikowa z mięsem foto
3
Oprószyć solą, pieprzem, suszoną bazylią, mieloną słodką i ostrą papryką, odrobiną ziół prowansalskich, granulowanym czosnkiem i szczyptą imbiru. Wlać przecier pomidorowy lub zmiksowane 2-3 obrane pomidory. Zamieszać i chwilę poddusić.
Krok 3 - Zapiekanka naleśnikowa z mięsem foto
4
Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Układać warstwy naleśników (dwa naleśniki na spód, do zakrycia dna), farsz, naleśniki, farsz. Całość zalać sosem beszamelowym. *Posypać startym żółtym serem (pominęłam). Zapiec ok. 20-25 min w 190 stopniach.
Krok 4 - Zapiekanka naleśnikowa z mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miroslawa 26.11.2012 04:49
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak