Zapiekanka naleśnikowa

Zapiekanka naleśnikowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciato

  • jajko

    1 szt
  • mleko

    250 ml
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • mąka

    5-6 łyżek
  • sól

    1 szczypta

Farsz

  • kukurydza w puszce

    1 mała
  • pieczarki

    250 g
  • filet z kurczaka

    500 g
  • mozzarella

    100 g (starta)
  • cebula

    2 szt
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • sól i pieprz

Sos beszamelowy

  • mleko

    500 ml
  • masło

    4 łyżki
  • mąka

    3 łyżki
  • cukier

  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

  • sól

  • pieprz biały Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko dokładnie łączymy z jajkiem, mąką, proszkiem i szczyptą soli. Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki.

Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plasterki. Filety i cebule kroimy w kostkę. Całość podsmażamy na maśle, nadmiar płynu odparowujemy, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy i mieszamy ze startym serem oraz z osączoną z zalewy, kukurydzą.

Farsz układamy na uprzednio usmażonych naleśnikach, zawijamy jak krokiety i układamy w naczyniu żaroodpornym.

Przygotowujemy sos.
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę, chwilę razem podsmażamy. Następnie wlewamy (cienkim strumieniem) mleko, cały czas mieszamy i gotujemy do momentu zgęstnienia. Do smaku doprawiamy cukrem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ada.la

17.01.2016 21:23
fajna przekąska

halina17

17.01.2016 18:17
Smaczna zapiekanka.

Lis

17.01.2016 18:02
Ekstra zapiekanka:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat