Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka naleśnikowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciato

jajko 1 szt
mleko 250 ml
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
mąka 5-6 łyżek
sól 1 szczypta

Farsz

kukurydza w puszce 1 mała
pieczarki 250 g
filet z kurczaka 500 g
mozzarella 100 g (starta)
cebula 2 szt
masło klarowane 1 łyżka
sól i pieprz

Sos beszamelowy

mleko 500 ml
masło 4 łyżki
mąka 3 łyżki
cukier
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka naleśnikowa

Mleko dokładnie łączymy z jajkiem, mąką, proszkiem i szczyptą soli. Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki.

Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plasterki. Filety i cebule kroimy w kostkę. Całość podsmażamy na maśle, nadmiar płynu odparowujemy, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy i mieszamy ze startym serem oraz z osączoną z zalewy, kukurydzą.

Farsz układamy na uprzednio usmażonych naleśnikach, zawijamy jak krokiety i układamy w naczyniu żaroodpornym.

Przygotowujemy sos.
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę, chwilę razem podsmażamy. Następnie wlewamy (cienkim strumieniem) mleko, cały czas mieszamy i gotujemy do momentu zgęstnienia. Do smaku doprawiamy cukrem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 17.01.2016 21:23
fajna przekąska
halina17 17.01.2016 18:17
Smaczna zapiekanka.
Lis 17.01.2016 18:02
Ekstra zapiekanka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak