Zapiekanka na czerstwym chlebie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • chleb czerstwy

    1/2 bochenka
  • jajka

    2 szt
  • ketchup pikantny

    5 łyżek
  • jogurt naturalny

    2 łyżki
  • brokuł

    1 średni
  • filet z kurczaka

    250 g
  • pieczarki

    500 g
  • ser żółty

    200 g
  • cebula

    1 szt
  • sól i pieprz

    do smaku
  • olej

    2 łyżki
  • przyprawa gyros

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka na czerstwym chlebie foto
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i całe dno wyłożyć szczelnie kromkami chleba (powinny być trochę grubsze 1,5 cm) Jajka roztrzepać z keczupem i jogurtem i takim sosem polać chleb.
Krok 2 - Zapiekanka na czerstwym chlebie foto
Cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki w plasterkach podsmażyć na oleju , doprawić solą i pieprzem, wyłożyć na chleb. Pierś umyć osuszyć , pokroić w paseczki, usmażyć z przyprawą gyros i wyłożyć na pieczarki.
Brokuła podzielić na różyczki i obgotować na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzić i ułożyć w naczyniu pomiędzy kawałkami kurczaka.
Krok 3 - Zapiekanka na czerstwym chlebie foto
Całość posypać tartym serem i zapiec przez 30 minut w temperaturze 180*C.
Naczynie powinno być przykryte. Po upieczeniu poczekać, dać zapiekance odpocząć kilka minut, wtedy ładniej się kroi.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
benka 14.01.2017 15:09
Ja też nie lubię wyrzucać jedzenia :)
Iwusia 13.01.2017 23:17
lubie takie zapiekanki
Renataj 13.01.2017 21:56
Lubię takie potrawy, dzięki którym nic się w kuchni nie zmarnuje. A jeśli przy tym są smaczne to już ogólnie super:)
halina17 13.01.2017 19:39
Dobry przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat