Zapiekanka mięsno-warzywna

Zapiekanka mięsno-warzywna

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki

  • makaron penne

    250 gram
  • ser żółty

    200 gram
  • pieczarki

    400 gram
  • cebula

  • filet z kurczaka

    300 gram (użyłam roladek z obiadu)
  • przyprawa do gyrosa

  • marchewka z groszkiem

    1 słoik
  • sól i pieprz

sos beszamelowy

  • masło

    100 gram
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mleko

    200 ml
  • śmietana 30%

    20 ml
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

  • sól i pieprz

  • żółtko jaja

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka mięsno-warzywna foto
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Przekładamy makaron na dno naczynia do zapiekania.
Krok 2 - Zapiekanka mięsno-warzywna foto
Pieczarki kroimy w plasterki , cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko smażymy na oleju i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wykładam podsmażone pieczarki i ser.
Krok 3 - Zapiekanka mięsno-warzywna foto
Na ser układam pieczone mięso drobiowe oraz resztę makaronu. (Fileta kroimy na kawałki i smażymy w przyprawach. Można użyć gotowego mięsa pozostałego z obiadu. Ja użyłam roladek drobiowych, które pokroiłam w plastry)
Krok 4 - Zapiekanka mięsno-warzywna foto
Na koniec wykładam groszek z marchewką.
Krok 5 - Zapiekanka mięsno-warzywna foto
Sos beszamelowy: Masło umieszczamy w garnku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy tak aby masło się nie spaliło. Wsypuję mąkę na rozgrzany tłuszcz i energicznie mieszamy rózgą, aż nam się składniki połączą. Od razu gdy uzyskamy gładką masę wlewamy stopniowo część mleka ze śmietana. Mieszamy energicznie trzepaczką, żeby nam nie powstała jedna bryła. Sos cały czas mieszam na małym ogniu, aż się nam zagęści do konsystencji gęstej śmietany. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz dodajemy żółtko.Mieszamy i od razu polewamy potrawę.
Krok 6 - Zapiekanka mięsno-warzywna foto
Całość zalewam rzadkim sosem beszamelowym. Tak aby podczas pieczenia wchłonął w zapiekankę. W taki sposób zapiekanka nie będzie sucha.
Krok 7 - Zapiekanka mięsno-warzywna foto
Zapiekamy 30 minut w ok 200 stopniach C.
Marta Ryżek-Kalkowska
Polecam mocniej doprawić pieczarki i mięso aby zapiekanka miała wyrazisty smak.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Marta Ryżek-Kalkowska

29.09.2016 17:40
Dziękuję :)

Jagódka77

04.09.2016 13:49
prezentuje się bardzo apetycznie

trufelek

19.08.2016 21:44
Smaczny pomysł na obiad!

IZABELA29

08.08.2016 12:53
Bardzo apetyczna

Marta Ryżek-Kalkowska

07.08.2016 13:11
Dziękuję była smaczna.

Diana Rusiłowicz

07.08.2016 01:12
Bardzo apetycznie wygląda!

Iwusia

05.08.2016 23:23
fajna ta zapiekanka

Marta Ryżek-Kalkowska

05.08.2016 21:24
Bardzo dziękuję :)

Urszula Świeca

05.08.2016 20:21
Wspaniały obiadek.))

Benita

05.08.2016 20:00
wygląda bardzo apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat