Zapiekanka mięsno - ryżowa z 3 serami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    1,5 szkl
  • bulion

    3 szkl
  • mięso mielone

    50 dag
  • ser feta

    1/2 op
  • ser mozarella

    2 kulki
  • ser żółty

    5 plastrów
  • jajko

    1
  • sól

  • pieprz

  • szczypiorek usiekany

    2 łyżki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż płuczemy i wsypujemy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na sypko do miękkości. Mięso mieszamy z pokruszoną fetą, jajkiem, szczypiorkiem. Doprawiamy solą (mało, gdyż feta jest słona) i pieprzem. Na dno posmarowanego naczynia żaroodpornego wykładamy ryż a następnie mięsną masę. Ugniatamy łyżką. Mozarellę kroimy na plasterki i wykładamy na zapiekankę, na wierzch układamy plastry żółtego sera i obficie posypujemy natką i ziołami prowansalskimi. Pieczemy ok 45 min w 180 st. Przed podaniem dekorujemy keczupem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Joannasz3190 29.12.2013 20:46
Uwielbiam takie zapiekanki :)
2milutka 29.12.2013 20:44
smaczna i syta zapiekanka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat