Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka meksykańska
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Cebulę wyjąć z patelni, na tym samym oleju podsmażyć mięso mielone. Gdy zmieni kolor dodać cebulę z czosnkiem, paprykę pokrojoną w kostkę i pomidory sparzone, obrane i pokrojone w kostkę i kukurydze. Wszystko smażyć razem ok. 10 minut. Po tym czasie mięso przyprawić oregano, ziołami prowansalskimi, szczyptą chili pieprz cayenne, solą i pieprzem.
Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć na spód połowę ziemniaków, posmarować oliwą i wyłożyć na to mięso. Na górę wyłożyć pozostałą część ziemniaków, posmarować je oliwą i posypać przyprawą do ziemniaków. Górę posypać startym serem, a ser oprószyć lekko słodką czerwoną papryką.
Piec w piekarniku przez ok 30 minut w tem 180 stopni.