Zapiekanka meksykańska

Zapiekanka meksykańska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    500 g
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • pomidory

    4 szt.
  • kukurydza w puszce

    0,5 puszki
  • ziemniaki

    1 kg
  • olej

  • ser żółty

    100 g
  • oregano

    1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • papryka słodka mielona

  • chili pieprz cayenne

  • przyprawa do ziemniaków

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, tak żeby nie były za bardzo miękkie.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Cebulę wyjąć z patelni, na tym samym oleju podsmażyć mięso mielone. Gdy zmieni kolor dodać cebulę z czosnkiem, paprykę pokrojoną w kostkę i pomidory sparzone, obrane i pokrojone w kostkę i kukurydze. Wszystko smażyć razem ok. 10 minut. Po tym czasie mięso przyprawić oregano, ziołami prowansalskimi, szczyptą chili pieprz cayenne, solą i pieprzem.
Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć na spód połowę ziemniaków, posmarować oliwą i wyłożyć na to mięso. Na górę wyłożyć pozostałą część ziemniaków, posmarować je oliwą i posypać przyprawą do ziemniaków. Górę posypać startym serem, a ser oprószyć lekko słodką czerwoną papryką.
Piec w piekarniku przez ok 30 minut w tem 180 stopni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

17.12.2015 07:48
fajny przepis

adelajda

08.12.2015 17:26
dobra zapiekanka

Szef Kuchni 1

04.12.2015 02:19
http://9xa.pl/r/m6p365-obiadow-na-kazda-kieszen

Aleksandra/Olcia

02.12.2015 12:45
smakowity obiadek

cukiereczek

01.12.2015 18:36
smaczna zapiekanka

halina17

01.12.2015 16:13
Dobra zapiekanka.

Motorek

01.12.2015 16:13
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat