Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z warzywami, kiełbasą i fasolą
Bakłażana pokroić w drobną kosteczkę i udusić z kilkoma łyżkami wody na półmiękko.
Posiekać cebulę, paprykę pokroić w kostkę lub paseczki.
Kiełbasę pokroić w sporą kostkę.
Utrzeć żółty ser na największych oczkach tarki warzywnej.
Fasolkę wylać na sito, przepłukać i osączyć.
Ugotować makaron al dente i przepłukać zimną wodą, aby przestygł.
W dużej misce wymieszać makaron z kiełbasą, serem i warzywami - doprawić do smaku i połączyć z sosem jogurtowo-jajecznym.
Naczynie do zapiekania posmarować olejem i posypać płatkami owsianymi - wyłożyć makaron z dodatkami i ugnieść łyżką, aby utworzył gładką zwartą powierzchnię.
Wierzch naczynia nakryć alu-folią.
Piekarnik nagrzać do 165-170*C - zapiekać przez godzinę.
Podawać z ketchupem, sosem BBQ, sosem czosnkowym lub tatarskim.