Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka makaronowa z warzywami, kiełbasą i fasolą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kiełbasa śląska 1/2 kg
makaron Spätzle 1/2 kg
papryka czerwona 2-3 średnie
cebula czerwona 2 średnie
bakłażan średni
jajko 5 szt.
jogurt naturalny 350-400 ml
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
czosnek 2 ząbki
ser żółty 150 g
olej 2-3 łyżki
płatki owsiane

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z warzywami, kiełbasą i fasolą

Jajka zmiksować z jogurtem, wyciśniętym czosnkiem i przyprawami - odstawić do lodówki.
Bakłażana pokroić w drobną kosteczkę i udusić z kilkoma łyżkami wody na półmiękko.
Posiekać cebulę, paprykę pokroić w kostkę lub paseczki.
Kiełbasę pokroić w sporą kostkę.
Utrzeć żółty ser na największych oczkach tarki warzywnej.
Fasolkę wylać na sito, przepłukać i osączyć.
Ugotować makaron al dente i przepłukać zimną wodą, aby przestygł.
W dużej misce wymieszać makaron z kiełbasą, serem i warzywami - doprawić do smaku i połączyć z sosem jogurtowo-jajecznym.
Naczynie do zapiekania posmarować olejem i posypać płatkami owsianymi - wyłożyć makaron z dodatkami i ugnieść łyżką, aby utworzył gładką zwartą powierzchnię.
Wierzch naczynia nakryć alu-folią.
Piekarnik nagrzać do 165-170*C - zapiekać przez godzinę.

Podawać z ketchupem, sosem BBQ, sosem czosnkowym lub tatarskim.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak