Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka makaronowa z warzywami i kiełbaską w słonecznikowo-sezamowej posypce

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Makaron kolanka 250 g
cebula 1 duża
kiełbasa dobrej jakości 200 g
ser żółty 100 g
ser żółty 15 g na wierzch
śmietana 170 g
warzywa na patelnię 450 g
słonecznik łuskany 4 łyżki
sezam 3 łyżki
tymianek 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z warzywami i kiełbaską w słonecznikowo-sezamowej posypce

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, ale nie rozgotowujemy, osączamy. Cebulę kroimy w prążki i smażymy na niewielkiej ilościi rozgrzanego oleju. W misce mieszamy śmietaną i straty na tarce o grubych oczkach ser żółty, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy usmażoną cebulkę. Do śmietany wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i na spód rozkładamy połowę makaronu, posypujemy go połową tymianku. Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Na patelni po smażeniu kiełbasy (bez tłuszczu) prażymy słonecznik i sezam. Na makaron rozkładamy wrzywa na patelnię (nie rozmrażamy ich wcześniej), delikatnie je solimy, następnie dajemy usmażoną kiełbaskę i rozkładamy pozostały makaron. Całość posypujemy przyprawami i uprażonym słonecznikiem i sezamem oraz odłożonym startym serem. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 40 minut (z termoobiegiem).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak