Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka makaronowa z warzywami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Makaron kolanka 50 dag
papryka żółta 1 strąk
papryka czerwona 2 strąki
papryczki chili 2 strąki
por (biała część) 1 szt
cebula czerwona 2 szt
cukinia 1 szt
bakłażan 1 szt
pieczarki 25 dag
pomidory 5 szt
śmietana 2 szklanki
jajko 3 szt
żółty ser 10 dag
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
czosnek 4 ząbki
olej 2 łyżki
masło 2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z warzywami

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i osączamy. Warzywa i pieczarki oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Pieczarki, por i papryczki chili kroimy w plasterki.Strąki papryk kroimy w paseczki lub kostkę. Cebule kroimy w półplasterki. Cukinie i bakłażana /jeśli mają twardą skórkę to możemy je obrać/ kroimy w kostkę. Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy na pikantnie solą, pieprzem i mieloną papryką.Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do śmietany z jajkami i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i smażymy na nim pieczarki a po ok. 5 min. dodajemy wszystkie warzywa. Dodajemy koncentrat, drobno posiekany czosnek, zioła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Formę żaroodporną natłuszczamy i układamy warstwami makaron i warzywa z pieczarkami polewając każdą warstwę śmietaną z jajkami i serem. Na wierzchu układamy plastry pomidorów. Zapiekamy ok. 30-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

octo 19.11.2012 21:38
ekstra
ewelina/bunia 19.11.2012 21:24
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak