Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
tuńczyk w sosie własnym
350 gramów -
makaron penne
1 opakowanie -
marchewka
3 sztuki -
groszek konserwowy
1 puszka -
pomidory z puszki
4 łyżki -
ketchup
3 łyżki -
jogurt
4 łyżki -
pieprz
-
sól
-
cebula
1 sztuka
Przepis i sposób przygotowania Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem, marchewką i groszkiem
- aromatyczna zapiekanka makaronowa dla całej rodziny,
- szybki i tani pomysł na pyszny obiad lub lunch,
- łatwy przepis, nawet dla początkujących kucharzy :),
1. Tuńczyka odcedzamy z zalewy, a zalewę zostawiamy.
2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy.
3. Groszek odcedzamy na sicie. Marchewkę gotujemy w osolonej wodzie i kroimy w kostkę
4. W naczyniu do zapiekania układamy warstwę ugotowanego makaronu, dajemy warstwę tuńczyka. Następnie posiekaną cebulkę, groszek i pokrojoną marchewkę. Czynność powtarzamy do skończenia składników.
5. Do sosu z tuńczyka dodajemy jogurt, zmiksowane pomidory, ketchup, a całość doprawiamy solą pieprzem do smaku.
6. Mieszamy i zalewamy zapiekankę sosem.
7. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut.
Zapiekanki makaronowe cieszą się sporą popularnością. Nic w tym dziwnego, ponieważ są szybkie do przygotowania, a do tego niezwykle smaczne. Można przygotować je na wiele sposobów, wykorzystując przy tym zalegające w lodówce składniki. Jeśli szukacie innych przepisów na makaronowe zapiekanki to polecamy kliknąć tutaj >>.
Komentarze (6)