Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka makaronowa z sosem beszamelowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 szt.
makaron 500 g
pieczarki 250 g
ser żółty 200 g
cebula 4 szt.
czosnek 3 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
oregano do smaku
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 1,5 szklanki
gałka muszkatałowa do smaku
żółtko jajek 1

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z sosem beszamelowym

Makaron gotujemy wg przepis na opakowaniu. W tym czasie pokrojoną w kostkę pierś, smażymy na oliwie, następnie doprawiamy solą i białym pieprzem. Pokrojoną dosyć drobno cebulę przysmażamy na patelni, gdy się zeszkli, dodajemy pokorjone pieczarki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, dusimy kilka minut, na koniec doprawiamy solą i białym pieprzem. Makaron, pierś, cebulę oraz pieczarki wkładamy do polanego oliwą lub wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego lub do blaszki, wszystko mieszamy i doprawiamy oregano, całość powinna mieć dość ostry smak.

Następnie przygotowujemy sos beszamelowy. Masło umieszczamy w niedużym garnku i na małym ogniu go rozpuszczamy, następnie dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Nie smażymy i nie przyrumieniamy, tylko od razu, gdy uzyskamy gładką masę, wlewamy część mleka. Pod wpływem temperatury sos powinien się zagęścić. Wlewamy następną porcję mleka i znowu podgrzewamy, mieszając. Powtarzamy tę czynność, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Teraz doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatałową. Sos podstawowy nadaje się do zapiekanek, ale lepszy jest z dodatkiem żółtka i startego sera. Taki sos lepiej się zapieka i ma lepszy smak.
Żółtko roztrzepujemy z małą ilością sosu i wlewamy do garnka mieszając. Czynność powtarzamy z serem. Gotowy sos wlewamy na wymieszane składniki w naczyniu i dodajemy odrobinę startego sera. Całość mieszamy. Resztę startego sera dajemy na wierzch i zapiekamy całość w temperaturze 200 st C do roztopienia sera.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta11 04.04.2013 12:19
zapewne pyszne;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak