Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą
Kiełbasę oraz opłukanego pora pokroić w pół plastry , obrane pieczarki w plastry.
Na patelni rozgrzać masło klarowane , przesmażyć kiełbasę , dodać pora a gdy straci jędrność dołożyć pieczarki.
Smażyć do odparowania płynu , doprawić ziołami ojca Mateusza , solą i pieprzem.
Zawartość patelni wymieszać z makaronem.
Jajka połączyć ze śmietaną oraz serem żółtym , wlać do makaronu , dokładnie wymieszać.
Składniki zapiekanki wyłożyć do blaszki/naczynia żaroodpornego.
Umyte pomidory oraz odsączoną mozzarellę pokroić w plastry.
Na wieprzu zapiekanki układać na przemian pomidora i mozzarellę , oprószyć suszoną bazylią.
Zapiekać 30 min w piekarniu nagrzanym do 180 st.