Zapiekanka makaronowa z mięsem i grzybami

Zapiekanka makaronowa z mięsem i grzybami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Niezwykle prosta w przyrządzeniu, ale przepyszna i sycąca jest zapiekanka makaronowa z mięsem i grzybami. Jeśli ją zrobicie, wszyscy będą zachwyceni i zniknie z talerzy w okamgnieniu. Taką zapiekankę możecie podać na obiad lub zabrać na lunch do pracy.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso i marynata:

  • mięso mielone indycze

    1/2 kilograma
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    1 łyżka
  • musztarda delikatesowa

    1 łyżka
  • czosnek

    3 ząbki
  • olej

    1/2 szklanki

Na zapiekankę:

  • makaron penne

    1/2 kilograma
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • cukinia

    1 sztuka
  • grzyby

    1/2 kilograma
  • pomidory suszone

    6 sztuk
  • śmietanka

    1/2 litra
  • rosół z kury

    1/2 litra
  • ser żółty starty

    1 szklanka
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wkładamy mięso, wlewamy wszystkie połączone składniki marynaty i dokładnie mieszamy.

Tak przygotowane mięso smażymy na patelni około 10 minut cały czas mieszając.

Pokroić cebulę, cukinię, czosnek i grzyby w plastry, a suszone pomidory w paski. Ugotować makaron al dente.

W rondelku smażymy na maśle cukinię, cebulę, czosnek, borowiki (wszystkie dodatki możemy smażyć pojedynczo i połączyć) po kilku minutach wlewamy rosół, następnie  śmietanę, dodajemy suszone pomidory, doprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną i gotujemy kilka minut.

Do tak przygotowanego sosu dodajemy mięso, makaron dokładnie mieszamy. Przekładamy do pojemnika żaroodpornego, posypujemy serem i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C i zapiekamy do momentu rozpuszczenia się sera około 20 minut.

Kucharek_pl
Grzyby: pieczarki lub borowiki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat