Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka makaronowa z mięsem i grzybami

5.0
(19)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Niezwykle prosta w przyrządzeniu, ale przepyszna i sycąca jest zapiekanka makaronowa z mięsem i grzybami. Jeśli ją zrobicie, wszyscy będą zachwyceni i zniknie z talerzy w okamgnieniu. Taką zapiekankę możecie podać na obiad lub zabrać na lunch do pracy.

Składniki:

Mięso i marynata:

mięso mielone indycze 1/2 kilograma
przyprawa uniwersalna Kucharek 1 łyżka
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżka
czosnek 3 ząbki
olej 1/2 szklanki

Na zapiekankę:

makaron penne 1/2 kilograma
masło klarowane 1 łyżka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
cukinia 1 sztuka
grzyby 1/2 kilograma
pomidory suszone 6 sztuk
śmietanka 1/2 litra
rosół z kury 1/2 litra
ser żółty starty 1 szklanka
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku

Porada

Grzyby: pieczarki lub borowiki.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z mięsem i grzybami

Do miski wkładamy mięso, wlewamy wszystkie połączone składniki marynaty i dokładnie mieszamy.

Tak przygotowane mięso smażymy na patelni około 10 minut cały czas mieszając.

Pokroić cebulę, cukinię, czosnek i grzyby w plastry, a suszone pomidory w paski. Ugotować makaron al dente.

W rondelku smażymy na maśle cukinię, cebulę, czosnek, borowiki (wszystkie dodatki możemy smażyć pojedynczo i połączyć) po kilku minutach wlewamy rosół, następnie  śmietanę, dodajemy suszone pomidory, doprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną i gotujemy kilka minut.

Do tak przygotowanego sosu dodajemy mięso, makaron dokładnie mieszamy. Przekładamy do pojemnika żaroodpornego, posypujemy serem i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C i zapiekamy do momentu rozpuszczenia się sera około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak