Zapiekanka makaronowa z mięsem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron penne

    1 opakowanie
  • mięso mielone

    40 dag
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżeczki
  • woda

    150 ml
  • ser żółty

    10 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • olej

    3 łyżeczki
  • sól

    do smaku
  • bazylia otarta Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka makaronowa z mięsem foto
Cebulkę kroimy w półplasterki. Następnie na patelni rozgrzewamy 2 łyżeczki oleju, podduszamy na nim cebulkę, następnie dodajemy mięso mielone.
Krok 2 - Zapiekanka makaronowa z mięsem foto
Gdy mięso się podsmaży dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy. Całość doprawiamy do smaku dodając sól, pieprz, bazylię, oregano i lubczyk.
Krok 3 - Zapiekanka makaronowa z mięsem foto
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, po czym układamy w nim ugotowany wcześniej makaron.
Krok 4 - Zapiekanka makaronowa z mięsem foto
Na makaron wykładamy podsmażone mięso mielone.
Krok 5 - Zapiekanka makaronowa z mięsem foto
Całość posypujemy serem żółtym. Może być on starty, może być pokrojony na kawałeczki. Zapiekamy zapiekankę przez około 20 minut w temperaturze 160 stopni.
Krok 6 - Zapiekanka makaronowa z mięsem foto
Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 19.09.2015 15:20
pyszne danie
kuklik 24.01.2014 05:43
wspaniałości
Seba 26.10.2013 09:24
fajny pomysł na dobrą kolację
gosia561 13.07.2013 01:08
ależ ona jest smaczna
Iwusia 01.01.2013 23:40
wygląda smakowicie ta zapiekanka
Wafelek2601 31.12.2012 09:36
Bardzo dobra
IKrakowianka 15.12.2012 21:47
apetyczna
Betka 23.10.2012 07:52
uwielbiam makaronowe zapiekanki, sama często je robię jak tylko jestem w domu;)
Agnieszka_B 14.03.2012 12:40
Bardzo smacznie się prezentuje, a składniki... Moje ulubione:)
agnieszka137 14.03.2012 07:42
apetyczna zapiekanka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat