Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka podwójna 1 szt.
pieczarki 450 g
cebula 2 szt.
czosnek 2 ząbki
śmietana 30% 250 ml
woda 2 szkl.
makaron świderki 400 g
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
sól
pieprz
ser żółty 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Pieczarki i cebulę pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, następnie zeszklić na nim lekko cebulę, dodać pieczarki, oraz zmiażdżony czosnek. Wszystko lekko posolić, można podlać trochę wodą. Gdy pieczarki zmiękną, przyprawić całość pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pieczarki przełożyć na półmisek.
Makaron ugotować al dente.
Filet z piersi kurczaka pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą do kurczaka i następnie podsmażyć go na oleju. Filet podlać szklanką wodą by szybciej zmięknął. Gdy woda wyparuje, dodać jeszcze jedną szklankę wody i czekać aż całość się zagotuje, następnie dodać słodką śmietankę. Do tak przygotowanego kurczaka z sosem dodać wcześniej usmażone pieczarki z cebulą oraz makaron i wszystko razem wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Całość posypać startym serem.
Piec w piekarniku przez około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 04.06.2016 13:59
pyszna zapiekanka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak