Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i żółtym serem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Prosta zapiekanka z kilku składników, które zazwyczaj mamy w domu.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • makaron świderki

    200 gramów
  • kiełbasa wiejska

    200 gramów
  • żółty ser

    300 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • masło lub margaryna

    1 łyżka
  • bułka tarta

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    1 szczypta
  • przyprawa do gyrosa

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie. 1/2 łyżki margaryny wysmarować formę żaroodporną i obsypać ją bułką tartą. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Kiełbasę pokroić w plasterki i wraz z pokrojoną w piórka cebulą podsmażyć na pozostałym tłuszczu. Na dno foremki wyłożyć makaron i posypać go przyprawami a następnie połową żółtego sera. Na to wyłożyć kiełbasę z cebulą i resztę żółtego sera. Posypać przyprawami. Zapiekać przez 45 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat