Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
makaron świderki
200 gramów -
kiełbasa wiejska
200 gramów -
żółty ser
300 gramów -
cebula
1 sztuka -
masło lub margaryna
1 łyżka -
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 łyżka -
sól
1 szczypta -
Pieprz czarny Prymat w młynku
1 szczypta -
przyprawa do gyrosa
0.5 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i żółtym serem
Makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie. 1/2 łyżki margaryny wysmarować formę żaroodporną i obsypać ją bułką tartą. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Kiełbasę pokroić w plasterki i wraz z pokrojoną w piórka cebulą podsmażyć na pozostałym tłuszczu. Na dno foremki wyłożyć makaron i posypać go przyprawami a następnie połową żółtego sera. Na to wyłożyć kiełbasę z cebulą i resztę żółtego sera. Posypać przyprawami. Zapiekać przez 45 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Smacznego!
Komentarze (0)