Zapiekanka makaronowa z brukselką

Zapiekanka makaronowa z brukselką

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Prosto, pysznie i aromatycznie.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • makaron muszelki

    250 gramów
  • brukselka

    200 gramów
  • boczek surowy

    3 plastry
  • cebula

    1 sztuka
  • parmezan

    4 łyżki

Składniki na sos:

  • bulion warzywny

    150 mililitrów
  • śmietana

    100 mililitrów
  • jajko

    2 sztuki
  • czosnek ząbki

    2 sztuki
  • tartego żółtego sera

    100 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente. Brukselkę obgotowujemy 4-5 minut. Cebulę siekamy i szklimy ją na oliwie, a następnie dodajemy pokrojony w dużą kostkę boczek. Smażymy razem chwilę, a następnie studzimy. Ugotowany makaron mieszamy z boczkiem z cebulą i brukselką. Całość zalewamy sosem śmietanowym.

Sos: Bulion rozrabiamy ze śmietaną oraz rozbełtanymi jajkami i startym na grubej tarce serem oraz czosnkiem przeciśniętym prze praskę. Zalewamy nim makaron.

Formę z zapiekanką wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat