Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Zapiekanka makaronowa z brukselką

4.9
(36)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Prosto, pysznie i aromatycznie.

Składniki:

Składniki:

makaron muszelki
250 gramów
brukselka
200 gramów
boczek surowy
3 plastry
cebula
1 sztuka
parmezan
4 łyżki

Składniki na sos:

bulion warzywny
150 mililitrów
śmietana
100 mililitrów
jajko
2 sztuki
Czosnek suszony Prymat
sztuki
Sklep Prymat
tartego żółtego sera
100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z brukselką

Makaron gotujemy al dente. Brukselkę obgotowujemy 4-5 minut. Cebulę siekamy i szklimy ją na oliwie, a następnie dodajemy pokrojony w dużą kostkę boczek. Smażymy razem chwilę, a następnie studzimy. Ugotowany makaron mieszamy z boczkiem z cebulą i brukselką. Całość zalewamy sosem śmietanowym.

Sos: Bulion rozrabiamy ze śmietaną oraz rozbełtanymi jajkami i startym na grubej tarce serem oraz czosnkiem. Zalewamy nim makaron.

Formę z zapiekanką wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak