Zapiekanka makaronowa z brukselką

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Prosto, pysznie i aromatycznie.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • makaron muszelki

    250 gramów
  • brukselka

    200 gramów
  • boczek surowy

    3 plastry
  • cebula

    1 sztuka
  • parmezan

    4 łyżki

Składniki na sos:

  • bulion warzywny

    150 mililitrów
  • śmietana

    100 mililitrów
  • jajko

    2 sztuki
  • czosnek ząbki

    2 sztuki
  • tartego żółtego sera

    100 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente. Brukselkę obgotowujemy 4-5 minut. Cebulę siekamy i szklimy ją na oliwie, a następnie dodajemy pokrojony w dużą kostkę boczek. Smażymy razem chwilę, a następnie studzimy. Ugotowany makaron mieszamy z boczkiem z cebulą i brukselką. Całość zalewamy sosem śmietanowym.

Sos: Bulion rozrabiamy ze śmietaną oraz rozbełtanymi jajkami i startym na grubej tarce serem oraz czosnkiem przeciśniętym prze praskę. Zalewamy nim makaron.

Formę z zapiekanką wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat