Zapiekanka makaronowa ,,śmietnik"

Zapiekanka makaronowa ,,śmietnik"

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron

    35 Dag
  • wędlina

    30 Dag
  • cebula

    2 Szt
  • ogórek kiszony

    5 Szt
  • papryka czerwona

    1 Szt
  • ser żółty

    30 Dag
  • oliwa

    3 Łyżki
  • śmietana 18 proc

    3/4 Szklanki
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotuj na półtwardo w lekko osolonym wrzątku, odcedź, przelej zimną wodą (to zapobiegnie jego zlepieniu się) i dokładnie osącz. Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę. Z papryki usuń gniazdo nasienne, miąższ pokrój w większą kostkę. Wędlinę pokrój w paseczki. Ogórki pokrój w grubą kostkę. Na oliwie zeszklij cebulę, dorzuć paprykę. Smaż kilka minut, mieszając. Wsyp ogórki, smaż jeszcze kilka minut. Na koniec dodaj wędlinę, wymieszaj. Podsmażone składniki połącz z makaronem i połową sera, wlej śmietankę, dopraw solą. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego, posyp resztą sera. Zapiekaj 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 29.03.2017 06:39
na pewno pysznie smakuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat