zapiekanka makaronowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • por

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • makaron rurki

    500 gram
  • papryka

    3 sztuki
  • papryka mielona

    1 łyżeczka
  • pieczarki

    200 gram
  • pomidor

    4 sztuki
  • jajka

    4 sztuki
  • śmietana 12%

    540 gram
  • ser żółty

    100 gram
  • sól

  • pieprz

  • czosnek

    2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa mielona

  • zioła prowansalskie

  • olej rzepakowy

  • mleko

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Warzywa i pieczarki umyć.Pieczarki, por pokroić w plasterki, papryki w paseczki, cebulę w piórka.
2. W garnku zagotować osobno wodę. Do wrzątku wrzucić makaron i ugotować na półtwardo następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
3. Ser żółty zetrzeć na tarce. Śmietanę wymieszać z jajkami. Następnie dodać potarty ser. Całość doprawić gałką muszkatołową.
4. Warzywa i pieczarki smażyć na oleju. Wymieszać z koncentratem. Dodać roztarty czosnek, mieloną paprykę, zioła, sól, pieprz.
5. Naczynie posmarować olejem rzepakowym. ułożyć na przemian warstwy makaronu i podsmażonych warzyw. Każda warstwę polać sosem beszamelowym.
6. Na wierzch zapiekanki położyć pokrojone w plastry pomidory.
7. Danie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 30 minut w temperaturze 180 C

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Małgorzata Pin 01.02.2015 10:45
Fajna zapiekanka, z pewnością smaczna
Stenka 01.02.2015 08:41
lubię takie zapiekanki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat