Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, następnie odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz mięso mielone, podsmażyć doprawiając solą i pieprzem. Gdy mięso bedzie już usmażone dodać kilka łyżek wody i koncentrat, doprawić oregano, papryką słodką i mieloną, dusić aż całość zgęstnieje. Szpinak podsmażyć na maśle do czasu aż zmniejszy swoją objętość, doprawić solą i dodać 2 łyżki śmietany. Przygotować sos beszamelowy: w garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać a następnie mleko, całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym układać warstwowo makaron, mięso, sos beszamelowy, szpinak, makaron, mięso, sos beszamelowy i starty ser żółty. Zapiekać ok 30-40 minut w 180 stopniach