Zapiekanka makaronowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    0,5 kilo
  • ser żółty

    ok.20 dkg
  • szpinak świeży

  • sól

  • pieprz

  • cebula

    1 duża
  • czosnek

    3 ząbki
  • oregano

  • masło

    pół kostki
  • mąka

    ok.2 łyżki
  • mleko

    ok. 4 łyżki
  • gałka muszkatołowa mielona

  • śmietana

    2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    ok.3 łyżki
  • makaron muszelki

    1 opakowanie
  • papryka ostra mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, następnie odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz mięso mielone, podsmażyć doprawiając solą i pieprzem. Gdy mięso bedzie już usmażone dodać kilka łyżek wody i koncentrat, doprawić oregano, papryką słodką i mieloną, dusić aż całość zgęstnieje. Szpinak podsmażyć na maśle do czasu aż zmniejszy swoją objętość, doprawić solą i dodać 2 łyżki śmietany. Przygotować sos beszamelowy: w garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać a następnie mleko, całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym układać warstwowo makaron, mięso, sos beszamelowy, szpinak, makaron, mięso, sos beszamelowy i starty ser żółty. Zapiekać ok 30-40 minut w 180 stopniach

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
okrysia 12.09.2013 16:12
SMACZNE TO!
sanielcia 25.08.2013 23:05
Super przepis
tessinka 25.08.2013 22:04
ja też jestem fanką zapiekanek makaronowych, pycha
Dorota59 25.08.2013 21:34
robię podobną-pychota
Megg 25.08.2013 21:03
lubię takie zapiekanki, pycha
gosia1988 25.08.2013 20:54
lubię taką zapiekankę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat