Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZAPIEKANKA MAKARONOWA

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron 1 op.
jaja 3 szt.
ser wędzony 10 dag
cebula 1 szt
seler korzeniowy średniej wielkości 1/2 szt
czosnek 2 ząbki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
rosół z kostki 1/2 szklanki
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier
boczek wędzony 10 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: ZAPIEKANKA MAKARONOWA

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Makaron ugotować na pół miękko, odcedzić i wyłożyć na żaroodporny półmisek. Boczek bardzo cienko pokroić- lekko zrumienić. Wodę zagotować z dodatkiem soli i octu i tuż nad powierzchnią wrzącej wody delikatnie wrzucać surowe jajka. Gotować 2 minuty- wyjąć łyżką cedzakową. Następnie ułożyć plastry boczku na makaronie, na nim ugotowane jajka w koszulkach i żółty ser w plastrach.
Krok 1 - ZAPIEKANKA MAKARONOWA foto
2
Cebulę i seler obrać, zetrzeć na tarce, ugotować w rosole z kostki, po czym udusić widelcem lub zmiksować. Czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju, dodać koncentrat pomidorowy, zmieszać z warzywami i przyprawić do smaku.
Krok 2 - ZAPIEKANKA MAKARONOWA foto
3
Polać sosem zapiekankę i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 3 - ZAPIEKANKA MAKARONOWA foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia26 25.04.2013 20:03
apetycznie wygląda
TEtalicha 25.04.2013 19:44
wyglada ciekawie
zielonamorelka 25.04.2013 19:12
czy seler jest tu mocno wyczuwalny?bo za nim nei przepadam
edi 25.04.2013 18:56
naprawdę świetna :)
Marta11 25.04.2013 18:33
apetycxznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak