Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka makaronowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zapiekanka makaronowa jest idealna jako danie obiadowe lub na kolację. 

Składniki:

makaron 25 dag
kostka rosołowa 1 sztuka
jajko 4 sztuki
cukinia 1 sztuka
śmietana 4 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
tłuszcz do smażenia 150 mililitrów
ser mozarella 1 sztuka
parmezan starty 2 łyżki

Porada

Do przygotowania zapiekanki możemy wykorzystać resztki różnego makaronu, tak jak ja to zrobiłam.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa

Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej przez 8 - 10 minut i odcedzamy.

Młodą cukinię dokładnie myjemy, kroimy w plasterki i smażymy na głębokim tłuszczu każdy plasterek z obu stron, a następnie zdejmujemy z patelni.

Do ugotowanego makaronu wbijamy jajka, dodajemy pokrojoną w kosteczkę mozarellę, parmezan doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cukinię i śmietanę, mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak