Zapiekanka makaranowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron świderki

    0,5 kg
  • mięso mielone wieprzowe

    0,5 kg
  • olej do smażenia

  • ser żółty

    30 dag
  • koncentrat pomidorowy

    1 słoiczek
  • sól do smaku

  • cebula biała

    3 sztuki
  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron świderki gotujemy w lekko osolonej wodzie, al dente. Odcedzamy. Mięso mielone podsmażamy na oleju, pod koniec smażenia doprawiamy je pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Następnie obieramy cebulę i kroimy w kostkę, podsmażamy cebulę na oleju na złoty kolor. Dodajemy do cebuli koncentrat pomidorowy i doprawiamy pieprzem.
Blachę smarujemy tłuszczem wykładamy makaron, następnie wykładamy mięso mielone, polewamy sosem pomidorowym a na wierzch posypujemy startym żółtym serem.
Wkładamy do piekarnika na 20minut rozgrzanego do temperatury 170stopni.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wlicka 11.07.2013 22:49
lubię takie:)
Goya 28.04.2013 17:07
lubię takie zapiekanki
Tomasz9 05.03.2013 22:58
wygląda smacznie i pożywnie
Ania321 05.03.2013 22:46
pyszna zapiekanka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat