Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka kresowa wg Karola Okrasy

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
cebula 2
grzyby suszone 2 garści
czosnek 3 ząbki
kiełbasa 150 g przysmaków kresowych z Lidla
śmietana 18 proc 500 ml uht
ser żółty do posypania starty
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
Pieprz biały mielony Prymat
masło do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka kresowa wg Karola Okrasy

Kroki postępowania

1
Grzyby zalewamy wodą i gotujemy kilka minut. Następnie je odcedzamy i kroimy w paseczki. Na głębokiej patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy przysmaki kresowe pokrojone w paseczki i dalej smażymy. Na koniec na patelnię wrzucamy grzyby.
Krok 1 - Zapiekanka kresowa wg Karola Okrasy foto
2
Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy rozmaryn i obrane ziemniaki pokrojone w plasterki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wyjmujemy z garnka rozmaryn i wrzucamy zawartość patelni. Wszystko razem mieszamy i przekładamy razem ze śmietanka do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i posypanego bułką tartą. Całość posypujemy startym żółtym serem.
Krok 2 - Zapiekanka kresowa wg Karola Okrasy foto
3
Pieczemy 30-45 minut w temperaturze 180st (termoobieg).
Krok 3 - Zapiekanka kresowa wg Karola Okrasy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

borgia 19.04.2014 09:25
Brakuje mi tylko źródła przepisu. Mogę poznać? (Powinnam). Czy Karol Okrasa o tym wie? Bo jak się dowie, to mogą być z tego powodu problemy...
Magula 18.04.2014 20:44
wygląda na smaczną
jowant 18.04.2014 20:00
nie jadłam jeszcze takiej :)
as28 18.04.2014 19:57
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak