Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka kalafiorowa z serem żółtym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółty ser 45 dag
kalafior 1 sztuka
cebula biała 3 sztuki
pomidory 50 dag
olej
sól
pieprz
cukier
natka pietruszki 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka kalafiorowa z serem żółtym

kalafior oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. W naczyniu wstawić wodę z solą i ugotować w niej kalafior. W czasie gdy kalafior będzie się gotował umyć pomidory, pokroić je w ćwiartki. Obrać cebulę, pokroić ją w kostkę. Na patelni rozgrzać olej dodać do niego cebulę a gdy się zeszkli dodać pomidory i dusić razem ok 20 min. Wyciągnąć ugotowany kalafior i odcedzić go. Połowę sera zetrzeć na tarce na grubych oczkach a resztę pokroić w plastry. Przygotowany sos pomidorowo-cebulowy przyprawić do smaku. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszcze\\m, dno wyłożyć plastrami sera następnie włożyć różki kalafiora, polać sosem i posypać startym serem. Wstawić do rozgrzanego wcześniej piekarnika i zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 20 min. Przed podaniem przyozdobić natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 19.05.2012 20:44
super
adamekpa 09.05.2012 13:58
pycha
agogo2 16.01.2012 19:38
smaczna
artur7 29.11.2011 10:14
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak