zapiekanka kalafiorowa z mielonym mięsem

zapiekanka kalafiorowa z mielonym mięsem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

  • mięso mielone

    0,5 kg
  • śmietana

    1/2 szkl.
  • cebula

  • masło

    1 łyżka
  • oliwa

    1 łyżka
  • mąka

    2 łyżki
  • pieprz

  • sól

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • cukier

    szczypta
  • natka pietruszki

  • ser gouda

    20 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

kalafiora umyć i podzielić na różyczkiugotować w osolonej wodzie ok.15min.odcedzić wywar zostawić,cebulę posiekać i zeszklić na oliwie,dodać mięso mielone,doprawić solą,pieprzem,papryką i tymiankiem,wymieszać i smażyć ok.10min.z masła i mąki zrobić zasmażkę,dodać wywar z kalafiora,śmietanę i połowę startego sera,gotować ok.5min.doprawić solą,pieprzem i gałką muszkatołową,w naczyniu żaroodpornym ułożyć kalafiora i mięso polać sosem i posypać resztą sera,zapiec w piekarniku w temp.200st.ok.20min.na wierzch posypać posiekaną natkę pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 25.04.2013 10:03
fajny pomysł,warto spróbować !
Mariusz10 23.06.2012 19:06
super
Grazyna0211 25.06.2011 10:39
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat