Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kalafior
1 sztuka ok. 1 kg -
ziemniaki
1,2 kg -
cebula
40 dag -
szynka gotowana
40 dag -
żółty ser
20 dag -
kostka masła
1/3
Przepis i sposób przygotowania ZAPIEKANKA KALAFIOROWA
Ziemniaki pokroić w plasterki. Szynkę pokroić w paseczki. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i układać w nim następujące warstwy: ziemniaki, szynka, kalafior i podsmażona cebulka. Każdą warstwę posypać przyprawami. Na wierzchu zapiekanki
rozłożyć plasterki masła. Całość włożyć do piekarnika i piec ok. 40 minut w temperaturze 160-170 st. C. Pod koniec pieczenia posypać żółtym serem i zapiec do roztopienia sera.
Komentarze (10)