ZAPIEKANKA KALAFIOROWA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    1 sztuka ok. 1 kg
  • ziemniaki

    1,2 kg
  • cebula

    40 dag
  • szynka gotowana

    40 dag
  • żółty ser

    20 dag
  • kostka masła

    1/3
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Kalafior pokroić na mniejsze części
Ziemniaki pokroić w plasterki. Szynkę pokroić w paseczki. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i układać w nim następujące warstwy: ziemniaki, szynka, kalafior i podsmażona cebulka. Każdą warstwę posypać przyprawami. Na wierzchu zapiekanki
rozłożyć plasterki masła. Całość włożyć do piekarnika i piec ok. 40 minut w temperaturze 160-170 st. C. Pod koniec pieczenia posypać żółtym serem i zapiec do roztopienia sera.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara55 09.06.2011 16:55
lubię dania z wykorzystaniem kalafiora
szajba2 05.06.2011 15:46
lubię wszelakie zapiekanki
kielcok1 15.05.2011 17:44
podoba mi się
rakow2 10.02.2011 15:02
zapiekanki są super
jasiek 01.02.2011 14:24
dobre
jasiek 01.02.2011 14:24
dobre
wiktor188 02.10.2010 09:03
super
buksiak12 17.09.2010 09:25
to musi być smaczne
MAŁGORZATA108 16.07.2010 11:03
Ooo...kalafior, następnym razem dołożę.
noculos 30.06.2010 11:22
Takiej zapiekanki jeszcze nie robiłam , musze spróbować, bo fajnie sie zapowiada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat