Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka kalafiorowa
2 szklanki mąka pszenna
½ kostki masła
1 żółtko
Szczypta soli
Farsz:
1 kalafior
3 jaja
150g śmietany 18%
1 łyżka mielonego kminu
1 łyżka kolendry
2 szalotki
2 łyżki masła
Sól, pieprz
Do naczynia wsypać mąkę, dodać schłodzone masło, żółtko, sól i zarobić ciasto. Po wyrobieniu wstawić na ½ godz. do lodówki. Ciasto rozwałkować. Formę na tarte posmarować tłuszczem, wyłożyć ciastem i włożyć do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 C.
Kalafiora podzielić na różyczki, umyć i gotować ok. 5 min w osolonej wodzie. Dokładnie odsączyć i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Jajka wymieszać ze śmietaną, kminem rzymskim, kolendrą, solą i pieprzem. Wymieszać z kalafiorem i wyłożyć na ciasto. Piec ok. 10 minut. Temperaturę zmniejszyć do 180 C piec 20-30 minut.