Zapiekanka jeżynowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jeżyny

    70 dag
  • mleko

    1,5 szklanki
  • bułki

    6 sztuk
  • masło

    10 dag
  • jajko

    4 sztuki
  • migdały

    5 dag posiekane
  • cynamon

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka jeżynowa foto
Bułki rwiemy na mniejsze części. Namaczamy w mleku.
Krok 2 - Zapiekanka jeżynowa foto
Masło ucieramy z cukrem, dodając żółtka i na koniec cynamon. Do ubitej masy dodajemy bułki, jeżyny, migdały i dokładnie mieszamy. Całość mieszamy z ubitymi białkami i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy go w 180°C przez około 50 minut.
Zapiekankę wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem.
Jadwiga/Jaga85
Pieczywo w zapiekance jest puszyste, miękkie o owocowym, lekko słodkim smaku. Deser ten możemy robić z mrożonych owoców. Przygotowywana w zimie przypomina nam oczekiwane przez wszystkich lato.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 07.01.2015 10:01
bardzo ciekawa
gusia1000 13.07.2014 00:07
Dobra słodkość.
wwwiolka 10.07.2014 23:15
Bardzo ciekawy przepis.
Kuchenka 10.07.2014 22:46
super wygląda
gosia56 10.07.2014 21:11
super pomysł;)
gosia561 10.07.2014 16:31
dobry pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat