na patelni przyrumieniam cebulę, dodaję jagnięcinę i czekam,aż się zetnie, dodaję przecier pomidorowy, gałkę, cynamon, sól, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, gotuję 5 minut. Ziemniaki myję, kroję w plastry i wrzucam na wrzącą wodę, gotuję 2 minuty i odcedzam. Cukinię myję , kroję w plasterki. Szczypiorek i dymkę siekam. Żaroodporne naczynie smaruję oliwą i układam masę mięsną, a na niej ziemniaki i cukinię. Sos : w rondelku rozpuszczam masło, zdejmuje z ognia, dodaję mąkę i mieszam, studzę , dodaję mleko, szczyptę soli i podgrzewam na małym ogniu, często mieszając,aż sos zgęstnieje. Potrawę polewam sosem, sypię bułką tartą i wstawiam do średnio nagrzanego piekarnika ( 180 stopni ). Piekę 45 minut, a po wyjęciu posypuję serem i szczypiorkiem.