Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka jagnięco- warzywna

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jagnięcina 350 g
ziemniaki młode 8 ziemniaki
cukinia
Pęczek dymki
przecier pomidorowy 400 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Cynamon mielony Prymat
ząbki czosnku 2 sztuki
sól
masło 2 łyżki
mąka kukurydziana 2 łyżki
mleko 1 szklanka
oliwa 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżeczki
ser żółty 1 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka jagnięco- warzywna

na patelni przyrumieniam cebulę, dodaję jagnięcinę i czekam,aż się zetnie, dodaję przecier pomidorowy, gałkę, cynamon, sól, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, gotuję 5 minut. Ziemniaki myję, kroję w plastry i wrzucam na wrzącą wodę, gotuję 2 minuty i odcedzam. Cukinię myję , kroję w plasterki. Szczypiorek i dymkę siekam. Żaroodporne naczynie smaruję oliwą i układam masę mięsną, a na niej ziemniaki i cukinię. Sos : w rondelku rozpuszczam masło, zdejmuje z ognia, dodaję mąkę i mieszam, studzę , dodaję mleko, szczyptę soli i podgrzewam na małym ogniu, często mieszając,aż sos zgęstnieje. Potrawę polewam sosem, sypię bułką tartą i wstawiam do średnio nagrzanego piekarnika ( 180 stopni ). Piekę 45 minut, a po wyjęciu posypuję serem i szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 23.08.2012 21:32
mięso z jakiej części tuszy jagnięcej?
sznycel 23.08.2012 21:11
można zastąpic jagnięcinę cielęciną

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak