zapiekanka jagnięco- warzywna

zapiekanka jagnięco- warzywna

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jagnięcina

    350 g
  • ziemniaki młode

    8 ziemniaki
  • cukinia

  • Pęczek dymki

  • przecier pomidorowy

    400 ml
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

  • cynamon mielony

  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • sól

  • masło

    2 łyżki
  • mąka kukurydziana

    2 łyżki
  • mleko

    1 szklanka
  • oliwa

    2 łyżki
  • bułka tarta

    4 łyżeczki
  • ser żółty

    1 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

na patelni przyrumieniam cebulę, dodaję jagnięcinę i czekam,aż się zetnie, dodaję przecier pomidorowy, gałkę, cynamon, sól, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, gotuję 5 minut. Ziemniaki myję, kroję w plastry i wrzucam na wrzącą wodę, gotuję 2 minuty i odcedzam. Cukinię myję , kroję w plasterki. Szczypiorek i dymkę siekam. Żaroodporne naczynie smaruję oliwą i układam masę mięsną, a na niej ziemniaki i cukinię. Sos : w rondelku rozpuszczam masło, zdejmuje z ognia, dodaję mąkę i mieszam, studzę , dodaję mleko, szczyptę soli i podgrzewam na małym ogniu, często mieszając,aż sos zgęstnieje. Potrawę polewam sosem, sypię bułką tartą i wstawiam do średnio nagrzanego piekarnika ( 180 stopni ). Piekę 45 minut, a po wyjęciu posypuję serem i szczypiorkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

23.08.2012 21:32
mięso z jakiej części tuszy jagnięcej?

sznycel

23.08.2012 21:11
można zastąpic jagnięcinę cielęciną

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat