Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka jabłkowa

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 1 łyżeczka
sucharki 12 szt
jajko 6 szt
śmietana 30% 300 ml
szara reneta 4 szt
rodzynki 1 łyżka
migdały siekane 1 łyżka
cukier 3 łyżki
cynamon Prymat 1/4 łyżeczki
cukier waniliowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka jabłkowa

Wysmarowałem masłem żaroodporne foremki. Suchary rozkruszyłem na niezbyt małe kawałki i przełożyłem do foremek.
Wbiłem do naczynia 4 jajka, wlałem 2/3 śmietany i roztrzepałem widelcem.
Polałem mieszanką rozkruszone suchary i pozostawiłem na jakiś czas do nasiąknięcia.
Oddzieliłem żółtka i białka pozostałych jajek.
Gdy suchary nasiąkną jajeczno-śmietanową mieszanką, masę mocno przycisnąłem do dna formy , aby w masie było jak najmniej powietrza, najlepiej za pomocą łyżki.
Obrałem jabłka i usunąłem gniazda nasienne. Wedle uznania można pokroić w krążki lub cienkie półksiężyce , rozłożyłem równomiernie na sucharowej masie.
Rodzynki wymieszałem z migdałami, cukrem i cynamonem. Posypałem mieszanką jabłka.
Żółtka utarłem z cukrem waniliowym i resztą śmietany. Ubiłem białka i wymieszałem z żółtkową masą.
Rozsmarowałem masę na jabłkach i wygładziłem powierzchnię. Od razu wstawiłem do gorącego piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kluska_87 02.12.2014 15:57
ładnie podana
ggosienka68 02.12.2014 15:03
pyszności :)
IKrakowianka 01.12.2014 23:00
super podana
norweska20 01.12.2014 18:48
apetyczny deserek
Katarzyna59 01.12.2014 18:21
bardzo pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak