Zapiekanka grzybowo-ziemniaczana.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby leśne

    20 szt
  • ziemniaki

    12 szt
  • cebula

    2 duże szt
  • mąka pszenna

    2 płaskie łyżki
  • śmietana 12%

    250 ml
  • koper świeży

    1 pęczek
  • czubryca zielona

    2 łyżeczki czubate
  • olej

    6-7 łyżek
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 czubata łyżka
  • tymianek

    1 duza szczypta
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby oczyściłam.Nie były mocno zabrudzone,więc obrałam je i szybko opłukałam i osuszyłam.Pokroiłam na grube plasterki i obgotowałam ok.15 minut w wodzie zakwaszonej 2 łyżkami soku z cytryny,aby grzyby nie ściemniały.Osączyłam. Zapiekankę robiłam następnego dnia i dlatego je obgotowałam,bo nie jest to konieczne. Ziemniaki ugotowałam w mundurkach i gdy przestygły nieco obrałam z łupinek.Cebule obrałam,opłukałam i osuszyłam.Pokroiłam w ćwierćtalarki.Na 2 łyżkach oleju zeszkliłam cebule po czym dodałam do nich grzyby i oprószyłam tymiankiem i pieprzem.Smażyłam razem do odparowania płynu powstałego podczas smażenia.Śmietanę roztrzepałam z mąką i dodałam pod koniec smażenia,posoliłam i zasmażyłam do zgęstnienia sosu. Naczynie do zapiekania posmarowałam 2 łyżkami oleju i na dnie rozłożyłam połowę pokrojonych w plastry ziemniaków,delikatnie natłuściłam je olejem .Oprószyłam je połową czubrycy,połową posiekanego koperku i solą morską.Przykryłam ziemniaki masą grzybową i rozłożyłam drugą warstwę ziemniaków.Oprószyłam je pozostałą czubrycą i solą morską.Posypałam wierzch bułką tartą i równomiernie skropiłam olejem.Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 minut (opiekacz górny i dolny).Podałam posypaną obficie pozostałym koperkiem jako dodatek do drugiego ,niedzielnego dania.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Miki 23.09.2012 18:56
bardzo
biatriss 23.09.2012 18:50
wyglada świetnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat