Zapiekanka gryczana z mięsem i sosem pieczarkowym

Zapiekanka gryczana z mięsem i sosem pieczarkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • schab bez kości

    1 kg
  • kasza gryczana

    200 g
  • ser żółty

    200 g
  • mleko

    500 ml
  • sól i pieprz

  • zioła prowansalskie

  • liść lubczyku

  • olej

  • masło

    do wysmarowania formy
  • natka pietruszki

    1 pęczek

Sos pieczarkowy

  • pieczarki

    400 g
  • masło

    2 łyżki
  • cebula

    2
  • ząbki czosnku

    2
  • bulion drobiowy

    200 ml
  • śmietana 30%

    200 ml
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka gryczana z mięsem i sosem pieczarkowym foto
Schab pokroić w plastry, które następnie przekroić na pół. Pokrojone plastry przełożyć do miski, zalać mlekiem i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie każdy kawałek schabu oprószyć solą, pieprzem, lubczykiem i ziołami. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju.
Krok 2 - Zapiekanka gryczana z mięsem i sosem pieczarkowym foto
Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Sos pieczarkowy:
Na patelni z rozpuszczonym masłem zeszklić drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, wlać bulion drobiowy i dusić około 10 minut. Po tym czasie dodać śmietanę, mąkę, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Całość zagotować cały czas mieszając.
Krok 3 - Zapiekanka gryczana z mięsem i sosem pieczarkowym foto
W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układać kolejno: kaszę gryczaną, połowę sosu pieczarkowego, plastry schabu, połowę startego żółtego sera, połowę posiekanego pęczku natki z pietruszki, pozostałą ilość sosu pieczarkowego. Na wierzchu posypać resztą żółtego sera. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Zapiekankę posypać resztą natki z pietruszki.
Linka2107
Tradycyjne mięso wieprzowe, które doskonale komponuje się z sosem pieczarkowym i wyjątkowo smakuje podane z kaszą gryczaną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Róża1

01.03.2016 23:30
podziwiam pomysł !!!!

Monika-twin

01.03.2016 22:34
smaczny obiad.

MałaMi89

01.03.2016 18:23
Ooo... a z kaszą gryczaną jeszcze zapiekanki nie robiłam, choć bardzo często u nas gości... Dzięki za inspirację ;) może zrobię jakąś, ale raczej nie ze schabem, bo ostatnio mam zalecone unikać wieprzowiny, więc unikam...

kd045

01.03.2016 12:24
Koniecznie spróbuję zrobić! :)

Renataj

01.03.2016 10:36
Apetycznie wygląda:)

atort111

01.03.2016 10:21
apetycznie , że ślinka cieknie

Habibi

01.03.2016 10:14
moje smaki :)

Damiano

01.03.2016 09:48
bardzo dobra

gosia56

01.03.2016 09:41
na pewno pyszna

berys18

01.03.2016 09:29
świetny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat