Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka gryczana z mięsem i sosem pieczarkowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

schab bez kości 1 kg
kasza gryczana 200 g
ser żółty 200 g
mleko 500 ml
sól i pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat
olej
masło do wysmarowania formy
natka pietruszki 1 pęczek

Sos pieczarkowy

pieczarki 400 g
masło 2 łyżki
cebula 2
ząbki czosnku 2
bulion drobiowy 200 ml
śmietana 30% 200 ml
mąka pszenna 2 łyżki
sól i pieprz

Porada

Tradycyjne mięso wieprzowe, które doskonale komponuje się z sosem pieczarkowym i wyjątkowo smakuje podane z kaszą gryczaną.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka gryczana z mięsem i sosem pieczarkowym

Kroki postępowania

1
Schab pokroić w plastry, które następnie przekroić na pół. Pokrojone plastry przełożyć do miski, zalać mlekiem i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie każdy kawałek schabu oprószyć solą, pieprzem, lubczykiem i ziołami. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju.
Krok 1 - Zapiekanka gryczana z mięsem i sosem pieczarkowym foto
2
Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Sos pieczarkowy:
Na patelni z rozpuszczonym masłem zeszklić drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, wlać bulion drobiowy i dusić około 10 minut. Po tym czasie dodać śmietanę, mąkę, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Całość zagotować cały czas mieszając.
Krok 2 - Zapiekanka gryczana z mięsem i sosem pieczarkowym foto
3
W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układać kolejno: kaszę gryczaną, połowę sosu pieczarkowego, plastry schabu, połowę startego żółtego sera, połowę posiekanego pęczku natki z pietruszki, pozostałą ilość sosu pieczarkowego. Na wierzchu posypać resztą żółtego sera. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Zapiekankę posypać resztą natki z pietruszki.
Krok 3 - Zapiekanka gryczana z mięsem i sosem pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 01.03.2016 23:30
podziwiam pomysł !!!!
Monika-twin 01.03.2016 22:34
smaczny obiad.
MałaMi89 01.03.2016 18:23
Ooo... a z kaszą gryczaną jeszcze zapiekanki nie robiłam, choć bardzo często u nas gości... Dzięki za inspirację ;) może zrobię jakąś, ale raczej nie ze schabem, bo ostatnio mam zalecone unikać wieprzowiny, więc unikam...
kd045 01.03.2016 12:24
Koniecznie spróbuję zrobić! :)
Renataj 01.03.2016 10:36
Apetycznie wygląda:)
atort111
atort111 01.03.2016 10:21
apetycznie , że ślinka cieknie
Habibi 01.03.2016 10:14
moje smaki :)
Damiano
Damiano 01.03.2016 09:48
bardzo dobra
gosia56 01.03.2016 09:41
na pewno pyszna
berys18 01.03.2016 09:29
świetny pomysł
Ania321 01.03.2016 09:13
Apetyczne danie :)
Agnieszka-87-25 01.03.2016 07:32
mniam pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak