Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mięso mielone wołowe
500 g -
ryż
200 g -
cebula
1 sztuka -
kapusta biała
1 mała -
olej do smażenia
-
pomidory krojone z puszki
1 puszka -
pomidory suszone Smak
2-3 sztuki -
Majeranek suszony Prymat
szczypta -
sól i pieprz
-
masło
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Zapiekanka gołąbkowa z mięsem wołowym
Mięso mielone przypiekamy na patelni z odrobiną oleju. Pod koniec dorzucamy drobno pokrojoną cebulę.
Ryż gotujemy do miękkości. Mieszamy go następnie z mięsem i cebulą.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Pomidory z puszki miksujemy z pomidorami suszonymi, dodajemy majeranek.
W naczyniu do zapiekania układamy warstwy: kapusta, mięso, polewamy sosem, kapusta, mięso, polewamy sosem. Na górę wrzucamy masło.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę, dobrze przykryć folią aluminiową.
Komentarze (4)