Zapiekanka gołąbkowa z mięsem wołowym

Zapiekanka gołąbkowa z mięsem wołowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowe

    500 g
  • ryż

    200 g
  • cebula

    1 sztuka
  • kapusta biała

    1 mała
  • olej do smażenia

  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • pomidory suszone Smak

    2-3 sztuki
  • Majeranek suszony Prymat

    szczypta
  • sól i pieprz

  • masło

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zapiekanka gołąbkowa z mięsem wołowym

Z kapusty wycinamy głąb. Liście kapusty wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy 15-20 minut.
Mięso mielone przypiekamy na patelni z odrobiną oleju. Pod koniec dorzucamy drobno pokrojoną cebulę.
Ryż gotujemy do miękkości. Mieszamy go następnie z mięsem i cebulą.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Pomidory z puszki miksujemy z pomidorami suszonymi, dodajemy majeranek.
W naczyniu do zapiekania układamy warstwy: kapusta, mięso, polewamy sosem, kapusta, mięso, polewamy sosem. Na górę wrzucamy masło.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę, dobrze przykryć folią aluminiową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Margo1 09.04.2017 23:02
Wygląda fajowo ;)
w mojej kuchni 21.03.2017 16:31
pyszne jedzonko
Madzai 20.03.2017 19:29
smaczne danie
adelajda 20.03.2017 16:50
Ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat