Zapiekanka Gołąbek.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • średnia główka kapusty

    1 szt
  • mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego

    1 kg
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    1 łyżka
  • koncentratu pomidorowego

    3 łyżki
  • średnie cebule

    2 szt
  • wody

    1,5 szkl
  • margaryny lub masła

    2 łyżki
  • koperek do posypania

  • Opcjonalnie:

  • ryż

    (ugotowany na sypko, ilość wg uz
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę poszatkować i obgotować ok.10 minut w osolonym wrzątku,odcedzić i odcisnąć z wody.
Mięso usmażyć z posiekaną cebulką, doprawić solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne natłuścić, nakładać warstwami na przemian kapustę i mięso.Każdą warstwę kapusty oprószyć papryką mieloną.Pierwszą i ostatnią warstwę powinna stanowić kapusta.
Koncentrat pomidorowy rozmieszać z wodą,doprawić przyprawą uniwersalną. Polać zapiekankę, na wierzchu rozłożyć wiórki masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50-60 minut.
Ja podałam z ryżem na sypko, ale można jeść z pieczywem,ziemniakami czy makaronem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 15.05.2013 10:14
fajne danie i w smaku musi być ok
ElizaT 08.10.2012 09:12
extra
Megi 07.10.2012 09:33
smacznie
Rafał10 01.08.2012 23:01
hehe super pomysł :) to tak jak u mnie bigos z całymi kotletami zamiast kawałkami mięsa :)
katarzyna124 14.04.2011 17:30
Takie gołąbki inaczej:) Ciekawa bardzo:)!
noculos 05.02.2011 20:18
ciekawe
eli_555 14.12.2010 23:04
pychota
Natalia/tubisiek 16.09.2010 11:06
musi być pyszna :)
Ewa111 14.09.2010 11:56
pyszna ta zapiekanka
noculos 08.09.2010 00:15
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat