Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka florencka

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szpinak mrożony 10 dag
makaron penne 15 dag
pieczarki 20 dag
cebula dymka ze szczypiorkiem 2
czosnek ząbki 2
mleko 1 szkl
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
ser żółty 2 dag
masło do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka florencka

Kroki postępowania

1
Szpinak rozmrażamy, kroimy a drobniejsze kawałki.
Krok 1 - Zapiekanka florencka foto
2
Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i smażymy umyte, pokrojone pieczarki. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną wraz ze szczypiorkiem dymke. Smażymy, aż cebula zmięknie.
Krok 2 - Zapiekanka florencka foto
3
Przygotowujemy sos beszamelowy: w rondelku topimy masło, dodajemy mąkę i zalewamy mlekiem. Gotujemy ok 3 min na wolnym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 3 - Zapiekanka florencka foto
4
Makaron penne przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zinmą wodą.
Krok 4 - Zapiekanka florencka foto
5
Na patelnię z pieczarkami wrzucamy szpinak, makaron i zalewamy wszystko sosem. Mieszamy.
Krok 5 - Zapiekanka florencka foto
6
Wykładamy wszystko do natłuszczonej formy do zapiekania i posypujemy strartym serem. Pieczemy ok 15 min w nagrzanym piekarniku do 180 st.
Krok 6 - Zapiekanka florencka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 26.04.2014 22:28
Uwielbiam połączenie makaronu i szpinaku !
Pani Domu 26.04.2014 18:52
wygląda wspaniale
kasienka23 26.04.2014 18:37
pyszna zapiekanka!
adelajda 26.04.2014 17:46
lubię zapiekanki:)
Wiktoria29 26.04.2014 16:05
ciekawa zapiekanka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak