Zapiekanka dyniowa z kurczakiem w sosie piwno-pomidorowym z jabłkami i orzechami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Mój smak lata – zapiekanka dyniowa z kurczakiem w sosie piwno-pomidorowym z jabłkami i orzechami to cały kalejdoskop doznań smakowych i zapachowych. Na sam widok cieknie ślinka.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    1 kilogram
  • piersi z kurczaka

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • jabłko kwaśne

    1 szt.
  • pomidor

    4 szt.
  • śmietana

    0.5 szklanki
  • masło

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • piwo jasne

    3 łyżki
  • parmezan starty

    3 łyżki
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • przyprawa curry

    1 łyżeczka
  • orzechy włoskie siekane

    2 garście
  • czosnek

    1 ząbek
  • miód

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynię obrać ze skórki, usunąć miąższ i pestki (pestki można ususzyć), miąższ pokroić w grubą kostkę, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 min. Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Na jednej łyżce masła udusić drobno pokrojoną cebulę, doprawić solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do mięsa i cebuli i kilka minut dusić razem. Odstawić z ognia, doprawić do smaku miodem, piwem, sokiem cytrynowym, curry, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dodać starte na tarce jabłko i pokruszone orzechy. Sos powinien być pikantny. Wymieszać ze śmietaną i zalać lekko podpieczoną dynię, posypać parmezanem i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 20 min, do czasu zrumienienia sera. Przed podaniem posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.

Pestki z dyni można ususzyć w piekarniku podczas przygotowywania zapiekanki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat