Zapiekanka dyniowa

Zapiekanka dyniowa

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Dynia w zapiekance genialnie się sprawdza. Taka zapiekanka idealnie nada się na pyszny obiad, ale i na przekąskę, czy kolację do zjedzenia wieczorową porą na ciepło.

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • dynia

    600 gramów
  • Chleb wiejski

    4 kromki
  • cebula

    1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe

    200 gramów
  • jajka

    2 sztuki
  • mleko

    0.5 szklanki
  • śmietana kremówka

    0.5 szklanki
  • parmezan starty

    100 gramów
  • masło 82%

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miąższ dyni pokroiłem w średnią kostkę. Cebulę natomiast w drobną kostkę.

Na połowie masła obsmażyłem dynie z cebulą. Posoliłem, dodałem pieprz i gałkę muszkatołową.

Naczynie żaroodporne wysmarowałem masłem, nałożyłem 1/3 część dyni z cebulą.

Śmietanę wymieszałem z mlekiem i jajkami. Doprawiłem solą, pieprzem i gałką.

W masie namoczyłem kromki chleba. Ułożyłem je w naczyniu na dyni. Na wierzch rozłożyłem pokrojone na pół pomidorki i pozostałą dynię. Zapiekałem 10 minut w temperaturze 200 stopni C.

Po tym czasie polałem zapiekankę pozostałą masą jajeczną i posypałem startym serem.

Piekłem kolejne 20 minut, aż wierzch ładnie się zrumienił.

R'n'G Kitchen
Do przepisu użyliśmy 600 g miąższu dyni hokkaido.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat