Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka dyniowa

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dynia w zapiekance genialnie się sprawdza. Taka zapiekanka idealnie nada się na pyszny obiad, ale i na przekąskę, czy kolację do zjedzenia wieczorową porą na ciepło.

Składniki:

Składniki:

dynia 600 gramów
Chleb wiejski 4 kromki
cebula 1 sztuka
pomidorki koktajlowe 200 gramów
jajko 2 sztuki
mleko 0.5 szklanki
śmietana kremówka 0.5 szklanki
parmezan starty 100 gramów
masło 82% 3 łyżki

Porada

Do przepisu użyliśmy 600 g miąższu dyni hokkaido.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka dyniowa

Miąższ dyni pokroiłem w średnią kostkę. Cebulę natomiast w drobną kostkę.

Na połowie masła obsmażyłem dynie z cebulą. Posoliłem, dodałem pieprz i gałkę muszkatołową.

Naczynie żaroodporne wysmarowałem masłem, nałożyłem 1/3 część dyni z cebulą.

Śmietanę wymieszałem z mlekiem i jajkami. Doprawiłem solą, pieprzem i gałką.

W masie namoczyłem kromki chleba. Ułożyłem je w naczyniu na dyni. Na wierzch rozłożyłem pokrojone na pół pomidorki i pozostałą dynię. Zapiekałem 10 minut w temperaturze 200 stopni C.

Po tym czasie polałem zapiekankę pozostałą masą jajeczną i posypałem startym serem.

Piekłem kolejne 20 minut, aż wierzch ładnie się zrumienił.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak