Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka cukiniowa z szynką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 1,5 kg
jajko 4 sztuki
szynka 100 gram
żółty ser starty 150 gram
cebula biała sztuka
cebula czerwona sztuka
szczypiorek 2 łyżki
oregano 2 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
sól
pieprz
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka cukiniowa z szynką

Kroki postępowania

1
Cukinię umyć i w całości zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć startą cukinię na durszlak, posolić 2 łyżeczkami soli, wymieszać i pozostawić do obcieknięcia (najlepiej na kilka godzin lub całą noc obciążając ją uprzednio). Następnie cukinię odsączyć w dłoniach , aby pozbyć się nadmiaru wody. Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę. Szynkę pokroić w kosteczkę.
Krok 1 - Zapiekanka cukiniowa z szynką foto
2
Do cukinii dodać: cebulę, czosnek, dymkę, ser żółty, żółtka oraz posiekaną szynkę.
Krok 2 - Zapiekanka cukiniowa z szynką foto
3
Z białek ubić pianę na sztywno, połączyć delikatnie z resztą składników. Doprawić ostrą papryką, pieprzem, szczyptą soli .
Krok 3 - Zapiekanka cukiniowa z szynką foto
4
Formę do tarty wysmarować masłem, przelać masę i przykryć folią lub papierem. Piec ok. 1 - 1 i 15 min., aż zapiekanka będzie rumiana.
Krok 4 - Zapiekanka cukiniowa z szynką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 05.05.2014 18:44
moje smaki! uwielbiam cukinię a w takim wydaniu musi być ekstra!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak