Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka alla musaka
Na początek kroję cebulę i czosnek na drobną kostkę. Wrzucam składniki do garnka i podsmażam na oliwie z oliwek aż do zarumienienia się. Następnie wrzucam mięso i od razu doprawiam solą i pieprzem. Gdy mięso się zetnie wlewamy pomidory z puszki, liść laurowy, ziele angielskie, papryki, oregano i dusimy. Kiedy mięso zacznie "bulgotać", dodać koncentratu pomidorowego i całość wymieszać. Spróbować i ew. do smaku doprawić cukrem (jak kto to lubi) oraz innymi przyprawami. Gotować na małym ogniu aż sos zrobi się gęsty.
Bakłażana pokroić w długie plastry, posypać solą i odstawić na ok. 15-20 minut, aby puścił sok. Następne bakłażana opłukać i wysuszyć.
Ziemniaki obrać, pokroić na plasterki. Rozgrzać oliwę i smażyć ziemniaki aż się lekko zarumienią. Gotowe usmażone ziemniaki odłożyć na ręcznik papierowy. Tą samą czynność wykonać z bakłażanem.
Do rondelka wrzucić masło i rozpuścić (najlepiej na małym ogniu), następne dodać mąkę i mieszać aż zrobi się taka zasmażka, następnie dodać mleko i całość mieszać aż masa zrobi się gęsta. Następnie przyprawić solą i pieprzem oraz dodać ser (starty na grubych oczkach). Mieszamy, czekając aż ser się roztopi.
W naczyniu żaroodpornym kładziemy następująco:
ziemniaki
bakłażan
mięso w sosie pomidorowym
sos beszamelowy z serem
całość zapiekamy około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.