Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka a'la pasterska

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 0,5 kg
marchewka 0,5 kg
olej do smażenia
ser żółty 15 dag
mięso mielone 0,5 kg
pomidory krojone z puszki 1 puszka
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
Papryka ostra mielona Prymat 2 łyżeczki
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
masło 2 łyżki
sól do smaku
pieprz

Porada

Zapiekanka lepiej wyjdzie z naczynia, jeśli po wyjęciu z pieca damy jej "odpocząć" ok 10 min.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka a'la pasterska

Ugotowana marchew zemleć z ziemniakami, wymieszać z masłem, kminkiem mielonym, gałką muszkatołową, groszkiem konserwowym (można zastąpić świeżym) i startym serem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na odrobinie oleju, dodać drobno posiekany czosnek, podsmażyć, dodać mięso.
Do podsmażonego mięsa dodać pomidory z puszki i paprykę ostrą, dusić ok 20 min na małym ogniu, po tym czasie odkryć i odparować płyn. Doprawić do smaku sola i pieprzem.
Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego przeożyć: 1/2 puree, mięso, 1/2 puree.
Piec ok 25 min w temp 200 st

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak