Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka a'la gołąbki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 kg
cebula biała 2 średnie
mięso mielone wieprzowe 1 kg
ryż brązowy 200 g
kasza pęczak 100 g
ryż do risotto 150 g
koncentrat pomidorowy 200 ml
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
czosnek 2 ząbki
olej do smażenia
grzyby suszone mielone 1 łyżka
seler korzeniowy kawałek
marchewka 2 średnie

Porada

Mielone suszone grzybki można zastąpić ulubionymi ziołami i przyprawami.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka a'la gołąbki

Kroki postępowania

1
Kapustę poszatkować i pogotować na półmiękko.
Krok 1 - Zapiekanka a'la gołąbki foto
2
Obgotować ryż brązowy w osolonej wodzie przez 15 minut, dosypać pęczak i gotować razem 5-7 minut, a na koniec dosypać ryż do risotto (arborio) i gotować razem 10 minut. Nakryć garnek i na wyłączonym palniku przez zostawić na 10 minut, a następnie dokładnie odcedzić.

Ryż przełożyć do dużej miski i posypać sporą ilością pieprzu.
Krok 2 - Zapiekanka a'la gołąbki foto
3
Kiedy ostygnięcia dodać mieloną wieprzowinę (karczem albo łopatkę) - wymieszać.
Krok 3 - Zapiekanka a'la gołąbki foto
4
Cebulę pokroić w sporą kostkę i zrumienić na kilku łyżkach oleju. Wmieszać do masy.
Krok 4 - Zapiekanka a'la gołąbki foto
5
Mięsem wykleic dno sporej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch zetrzeć seler i marchewkę.
Krok 5 - Zapiekanka a'la gołąbki foto
6
Nakryć odcedzoną kapustą.
Krok 6 - Zapiekanka a'la gołąbki foto
7
Koncentrat pomidorowy rozcieńczyć 200-300 ml gorącej wody i połączyć ze zmielonymi suszonymi grzybami, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem.
Rozsmarować na kapuście.
Krok 7 - Zapiekanka a'la gołąbki foto
8
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok.45-50 minut pod przykryciem, a na koniec odkryć i dopiec 10-15 minut.
Krok 8 - Zapiekanka a'la gołąbki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata3 31.10.2015 20:39
ciekawy przepis :)
agnieszka214 31.10.2015 18:55
Super smak
RenataZ-et 31.10.2015 15:33
ciekawa propozycja
Motorek 31.10.2015 15:09
bardzo fajne
Anna169Hosz 31.10.2015 14:48
Moje smaki:)
adelajda 31.10.2015 11:56
lubie taką :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak