Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 400 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jaja 2 sztuki
masło 250 gram
mleko 4 łyżki
sól 1 łyżeczka
papryka 3 sztuki
cebula 2 sztuki
pieczarki 300 gram
serek topiony 2 sztuki
ser żółty 250 gram
szynka konserwowa 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka

Kroki postępowania

1
ciasto:
mąkę, z proszkiem do pieczenia 200 gram masła, jajkami, mlekiem i solą zagniatamy na gładkie ciasto( łatwiej najpierw zmiksować mikserem a potem zagnieść)
gotowe ciasto wykładamy na blachę i smarujemy ketchupem .
Krok 1 - zapiekanka foto
2
paprykę, szynkę kroimy w paseczki.
ser ścieramy na tarce, pieczarki kroimy w kosteczkę tak samo cebulkę.
masa:
50 gram masła , 2 serki topione i 150 gram sera miksujemy na jednolita masę i w miarę równomiernie wykładamy na ciasto. na to wykładamy warzywa, i posypujemy resztą sera.
Krok 2 - zapiekanka foto
3
zapiekamy w 180 stopniach ok 50 minut
Krok 3 - zapiekanka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kaja1991 12.10.2012 12:04
polecam wypróbować;)
kaja1991 26.09.2012 19:39
sama znalazłam ją i postanowiłam zrobić. zaciekawiło mnie ciasto i ta masa z serków topionych których nigdy nie używałam. ale jest naprawdę smaczna
adelajda 26.09.2012 18:16
ciekawy przepis , zawsze robiłam na cieście drożdżowym
Bogusiaz 26.09.2012 18:13
wygląda rewelacyjnie
Agnieszka91 26.09.2012 17:32
UWIELBIAM ZAPIEKANKI
ewka1978 26.09.2012 15:39
smakowicie wygląda
gosia561 26.09.2012 15:27
ale kolorowa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak