Zapiekane ziemniaki z serem i kiełbasą

Zapiekane ziemniaki z serem i kiełbasą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    4 szt
  • kiełbasa śląska

    1-2 szt
  • kwaśna śmietana

    100 g
  • mleko

    50 ml
  • masło miękkie

    2 łyżki
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • ser żółty

    250 g
  • szczypiorek

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy, nie obieramy, umieszczamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopnie przez 1 godzinę. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy. Upieczone ziemniaki pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie przecinamy je wzdłuż na pół i łyżeczka usuwamy środek tworząc łódeczki. Wydrążony miąższ przekładamy do miski, dodajemy śmietanę, mleko, miękkie masło i połowę sera. Doprawiamy do maku solą i pieprzem i mieszamy. Przygotowanym nadzieniem napełniamy ziemniaczane łódeczki. Na wierzch układamy podsmażoną kiełbasę i posypujemy pozostałym żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem.

Zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

Takie ziemniaczki przed podaniem można polać dodatkowo sosem czosnkowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kloruś

06.02.2015 10:04
wspaniale się prezentują!

Mniam

05.02.2015 12:02
Pyszne są takie ziemniaczki.

IZABELA29

05.02.2015 10:30
świetna przystawka

Malinka

05.02.2015 10:29
Prezentują się bardzo apetycznie :)

berys18

05.02.2015 09:37
smakowały by mi

dollce

05.02.2015 09:08
Super propozycja

Renataj

05.02.2015 08:42
Fajny i smaczny pomysł.

Ada-Gaba

04.02.2015 22:15
ciekawy przepis

Barbara13

04.02.2015 22:01
Właśnie na coś takiego mam ochotę :) porywam przepisik :)

Beatris

04.02.2015 21:28
Smakowite ziemniaczki:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat