Zapiekane ziemniaki w paprykowej odsłonie

Zapiekane ziemniaki w paprykowej odsłonie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    800 g
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować ziemniaki, wybierając te najmniejsze. Obrać i przełożyć do garnka z wrzącą wodą i dodatkiem soli. Gotować 5 minut. Odcedzić.

Przełożyć do naczynia, w którym będą zapiekane. Posypać obficie papryką słodką mieloną, chili pieprzem cayenne oraz białym pieprzem. Delikatnie przemieszać tak, aby ziemniaki z każdej strony były obtoczone przyprawami. Pozostawić na godzinę. Po wierzchu polać olejem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 15 minut. Zwiększyć temperaturę do 210°C, włączyć górną grzałkę i piec kolejne 10 minut (od czasu do czasu ziemniaki obracając).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
misia53 21.12.2012 14:24
przesmacznie wyglądają
Jastinka 09.03.2012 16:12
świetne
MAR3STA 14.01.2012 15:02
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat